Tužilaštvo „prvi put čuje“ da su izbeglice ostavljene u šumi

Činjenica da su pripadnici ili Vojske ili Policije sedmočlanu porodicu izbeglica iz Iraka s dvogodišnjim detom na minus 11 ostavili u šumi blizu granice s Bugarskom već šest dana nije dovoljan razlog da nadležne institucije pokrenu istragu. Istovremeno, MUP već danima ignoriše svako pitanje na ovu temu. Istragu bi trebalo da pokrene Osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu, koje je nadležno za tu teritoriju. Međutim, osnovni javni tužilac Dragan Nikolić u izjavi za Insajder.net kaže da ne zna o čemu se radi i da nije čuo za taj slučaj.

Izbeglice

S obzirom na to da je više medija objavilo informacije i svedočenja o tome sta se desilo, Tužilaštvo je već moralo da reaguje po službenoj dužnosti jer postoji sumnja da je počinjeno krivično delo.

Nikolić po svemu sudeći nije pratio pisanje medija, pa smo ga u telefenskom razgovoru uputili na informacije koje su već objavljene, a koje može viditi na portalu Inajder.net.

Nikolić se zahvalio i zamolio da se javimo u ponedeljak, do kada će pokušati da sazna o čemu se radi.

Podsetimo, informaciju u vezi s pokušajem deportacije sedmočlane izbegličke porodice, kada ih je još neidentifikovana jedinica, oduzimajući im ispravne papire o nameri da se traži azil u Srbiji, izvela iz autobusa i prevezla do šume u blizini granice s Bugarskom, još u nedelju je objavio Insajder.net, a kasnije i ostali mediji.

Uplašena grupa izbeglica, kako smo tada objavili, uspela je da kontaktira Info park i pošalje svoju lokaciju te je na kraju, uz pomoć pojedinih ažurnih policajaca iz Surdulice, locirana i spasena. Oni se trenutno nalaze u prihvatnom kampu u Preševu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.