Tužilaštvo: U niškom Gerontološkom centru preminulo 50 štićenika; Ombudsman: Kontrolu sprečava krivični postupak protiv direktora

Od samog početka epidemije koronavirusa, članovi Kriznog štaba upozoravali su da su najosetljivije grupe stariji sugrađani. Njima je bilo ograničeno kretanje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Gerontološke centre "ni muva ne sme da uđe". Početkom aprila međutim virus je ušao u niški Gerontološki centar, a od posledica koronavirusa, prema podacima koje je Više javno tužilaštvo u Nišu dostavilo Insajderu, preminulo je 50 korisnika. Zbog toga već tri meseca traje istraga protiv bivšeg direktora M.S. dok se će se eventualna odgovornost ostalih u lancu ispitivati tek nakon što se završi ovaj krivični postupak.

Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder

U sred vanrednog stanja zbog borbe sa koronavirusom sredinom aprila odjeknula je vest da su pripadnici MUP-a i BIA uhapsili ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu M.S. Kako je saopšteno, uhapšen je zbog sumnje da nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje koronavirusa u ovoj ustanovi. Ispostavilo se da je najmanje kod čak 140 štićenika ovog stračkog doma potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Na tada redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković svu odgovornost praktično je prebacio na M.S. navodeći da je ovako veliki broj zaraženih posledica posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa gde je utvrđen čitav niz nepravilnosti u radu centra.

Kako je istakao, dozvoljavane su posete štićenicima doma, izlasci štićenika van doma, a postoje "indicija i da su se krili simptomi bolesti kod nekih štićenika u samom početku".

Direktor Gerontološkog centra M.S, koji se tereti za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti, u Višem javnom tužilaštvu u Nišu negirao je krivicu.

U pritvoru se nalazi od samog hapšenja, a Više javno tužilaštvo u Nišu za Insajder navodi da je do sada ispitano 10 svedoka, a da je zakazano i ispitivanje preostalih svedoka i oštećenih.

Kako dodaju, istraga nije proširena na druga lica.

Ovo nije jedino hapšenje zbog sumnje u nepravilnosti rada centara za smeštaj starih lica. Sredinom maja, uhapšena je I direktorka Doma za stara lica „Radost“ u Negotinu, takođe zbog sumnje da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u toj ustanovi. I ovom slučaju, postupak i dalje traje.

Zaštitnik građana za Insajder: Postupak kontrole stoji zbog Višeg javnog tužilaštva

Ispitivanje eventualne odgovornosti ostalih u lancu najavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić dan nakon hapšenja direktora niškog Gerontološkog centra. Kako je tada saopštio, pokrenuta je kontrola rada Gerontološkog centra ali i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dok je dopisom od Gerontološkog centra tražio kompletnu dokumentaciju i informacija o činjenicama konkretnog slučaja, od Ministarstva za rad zahtevao je da hitno obavi neposredni nadzor Gerontološkog centra, utvrdi sve relevantne činjenice i okolnosti, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta nalože mere u okviru svojih nadležnosti i dostavi informacija sa dokumentacijom.

Tri meseca kasnije, postupak se i dalje vodi. Kako tvrdi Zaštitnik građana u odgovoru Insajderu, postupak kontrole koči Više javno tužilaštvo u Nišu.

"Gerontološki centar Niš i Ministarstvo za rad su obavestili Zaštitnika građana da ne mogu da dostave u ovom trenutku tražena izjašnjenja. To je od njih tražilo Više javno tužilaštvo u Nišu, koje je u međuvremenu povodom iste pravne stvari pokrenulo istragu, da se ne bi ugrozilo, omelo ili otežalo vođenje istražnog postupka", navodi Ombudsman.

Kako ocenjuje, dosadašnje postupanje u kontroli rada Gerontološkog centra još jednom ukazuje na potrebu izmene i dopune Zakona o Zaštitnika građanu i davanja većih ovlašćenja u pogledu praćenja rada tužilastva i sudova.

Ministar na pitanja Insajdera: Ako se utvrde propusti, niko nije iznad zakona pa ni ja

Eventualnu odgovornost nadležnih za ulazak virusa u objekat za koje je predsednik Srbije rekao “da ni muva ne sme da uđe” mogla bi da utvrdi Radna grupa koja ćе sе baviti analizom odgovora Ministarstva na epidemiju osnovana krajem maja.

Javnost je o tome da će se analizirati odgovor na koronavirus u sistеmu socijalnе zaštitе obavestilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a kako je saopšteno, Radnom grupom rukovodiće Miljan Rančić iz Kancеlarije Svеtskе zdravstvеnе organizacijе.

Dan kasnije o njegovoj eventualnoj odgovornosti na pitanja Insajdera odgovarao je i sam ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Kako je rekao, on smatra da je savesno radio svoj posao tokom pandemije koronavirusa, ali da, ukoliko bude utvrđenih propusta, “niko nije iznad zakona, pa ni on kao ministar”. Na pitanje Insajdera oseća li odgovornost što je koronavirus ušao u ustanove socijalne zaštite, a pogotovo u gerontološke centre, kaže da je “svaka smrt nešto što je nepovratno” i da “uvek osećate odgovornost”.

Slučaj gerontološkog centra u Nišu bila je tema i episode Insajderovih Malih velikih priča, a doktori sa kojima smo razgovarali dan kada je Klinički centar Niš primio 200 najosetljivijih pacijenata nazivaju medicinskim tornado.

 
Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.