Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je nepoznato poreklo novca kojim je izgrađen objekat na Pančićevom vrhu

Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila je, prema informacijama do kojih je došao Insajder,  da na bankovnim računima investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković, u poslednje tri godine, nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika. Kako je poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta nepoznata, Uprava je podatke do kojih je došla prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Objekat na Pančićevom vrhu u vreme za koje je bilo zakazano rušenje

U zvaničnoj dokumentaciji koja je prosleđena tužilaštvu Uprava za sprečavanje pranja novca navodi da je analizirala promet po računima Snežane Mitković u periodu od 2015. pa do sredine 2018. godine i konstatuje da tokom kontrolisanog perioda nisu uočena novčana sredstva kojima bi mogla biti finansirana izgradnja objekta na Kopaoniku .

Ko je investitorka - Mitković ili Matković?

Snežana Mitković iz Smedereva se zvanično u dokumentima vodi kao investitor nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta izgrađen je armirano-betonski od preko 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Danas pitamo: Šta je tužilaštvo preduzelo povodom nalaza Uprave za sprečavanje pranja novca u slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu?

Kako je Insajder otkrio u emisiji "Vrh bezakonja" u različitim molbama za saglasnost investitorka nelegalnog objekta se potpisivala i kao Matković i kao Mitković. Nadležne institucije ni na to nisu reagovale sve dok Ministarstvo građevinarstva, prema istrazivanju Insajdera, nije znalo kome uopšte da uruči rešenje o rušenju. Snežani Mitković ili Snežani Matković. Adresa je bila ista.

Investitorka iz Smedereva do danas je ostala nepoznata javnosti. Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni. Nismo je našli ni na adresi  koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji.

Izgradnja bespravnog objekta na Pančićevom vrhu počela u julu 2017. godine, a da niko od nadležnih na to nije reagovao. Republička građevinska inspekcija je izašla na teren tek u novembru 2017. i to nakon što je Ministarstvu građevinasrta pitanja od nelegalnoj gradnji uputio Birn.

U međuvremenu su radovi nastavljeni punom parom, u objektu je otvoren restoran, napravljena je i septička jama od blizu 200 kvadrata. Sve to se dešavalo uprkos rešenju o rušenju koje je Ministarstvo izdalo 24. januara. Nesmetan rad restorana u objektu omogućilo je između ostalih JP Skijališta Srbije koja su sve vreme dozvoljavala investitorki Snežani Mitković da koristi vodu i struju sa njihove mreže.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, izgradnja bespravnog objekta od preko 1.000 kvadrata u Nacionalnom parku na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, primer je sistemske zloupotrebe, nefunkcionisanja sistema i suspendovanja zakona, a sve što se dešavalo ukazuje da iza ove “investicije” stoji neko dovoljno moćan da su mu nadležne institucije to dozvoljavaju.

Zakazano rušenje otkazano zbog izostanka asistencije policije

Republička građevinska inspekcija je zakazala rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu za 7. avgust u osam časova. Tog jutra se na Pančićevom vrhu oko nelegalnog objekta koji se vodi na Snežanu Mitković iz Smedereva okupilo tridesetak ljudi koji su došli s više automobila, među kojima su neki imali registarske tablice Kosovske Mitrovice i Smedereva, a neki bili i bez registarskih tablica.

Iz samog objekta se čula muzika. Kako je rušenje bilo najpre zakazano za osam sati, oni su se nakon nešto više od pola sata razišli, a objekat je nastavio da radi zahvaljujući agregatu. Ministarstvo građevine je navelo da je rušenje odloženo jer je izostala asistencija policije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za Insajder je nedavno navedeno da je izostanak asistencije policije opravdan jer, kako tvrde, Ministarstvo građevine nije priložilo potrebnu dokumentaciju, odnosno dokaz da je rušenje prvo pokušano bez asistencije policije.

S druge strane, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili.

U međuvremenu je i Osnovno javno tužilaštvu u Brusu je o ovom slučaju pokrenulo predistražni postupak po krivičnoj prijavi podnetoj 9. maja ove godine, a investitorka Snežana Mitković bi trebalo da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.