Veze Belivuka i pripadnika Žandarmerije poznate već godinama, ali se o tome ćuti

Brojne informacije koje ukazuju da na to da su vođe navijača Partizana Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković, koji je ubijen pre skoro pet godina, bile povezane sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićevim zvanim Vučko, novinari Insajdera objavili su u više tekstova, priloga i emisija poslednjih godina. Tek u intervjuu Vremenu prošle nedelje bivši inspektor Unutrašnje kontrole Nebojša Trbović, koji je napustio policiju, potvrdio je sve ono što su novinari Insajdera ranije otkrili. Kako je rekao, Belivuk je pažnju policije privukao “kada se pojavio sa Nenadom Vučkovićem Vučkom”.

Aleksandar Stanković, Nenad Vučković i Veljko Belivuk

“Za njega smo znali da je pripadnik Vojske i da je često viđan na tribini Partizana. Počeli smo da se raspitujemo o Vučkoviću neformalno, tražeći prilikom njegovog raspoređivanja u Žandarmeriju da se izvrše određene bezbednosne provere. Međutim, on je došao bez ikakvih provera iako prelazi iz jednog u drugi državni organ. Uglavnom, prešao je u MUP i to ni manje ni više nego za zamenika komandanta Žandarmerije, upravo one jedinice koja obezbeđuje fudbalske utakmice”, naveo je Trbović u intervjuu za Vreme.

Govorio je i o korišćenju vojnih poligana gde je rekao da je licima iz kriminogene sredine Nenad Vučković Vučko omogućavao da koriste vojne poligone.

“Da li je Vučković radio to na svoju ruku, ne znam”, rekao je sagovornik Vremena ističući povezanost Dijane Hrkalović s Vučkovićem.

Ko je Nenad Vučković…  

Novinari redakcije Insajder su u oktobru 2016. godine otkrili da Nenad Vučković, pripadnik Žandarmerije, koja je sastavni deo MUP-a, nije bilo ko i nije samo pripadnik MUP-a.

18 dana nakon što je ubijen Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, tadašnji vođa navijača Partizana koji je ranije osuđivan, na Insajder.net objavljena je fotografija na kojoj se vidi da se u društvu Stankovića i Belivuka, na tribinama, nalazi i pripadnik Žandarmerije - Nenad Vučković zvani Vučko.

Nenad Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača, a bio je i pripadnik Vojske Srbije, da bi nakon toga prešao u Žandarmeriju.

Istog dana, tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića pitali smo kako je vođa huligana postao pripadnik Žandarmerije.

"Ne znam da li je vođa, ali znam da je navijač Partizana, ne mislim da postoji krivično delo biti navijač ili vođa navijača", izjavio je Stefanović 2016.

Na dodatno pitanje Insajdera da li je Vučković prošao bezbednosnu proveru pre nego što je primljen u Žandarmeriju je dodao da su bezbednosne procene rađene i da ih je Vučković, koji je pre toga bio pripadnik Vojske Srbije, prošao.

Tek pre četiri dana, bivši inspektor Unutrašnje kontrole Nebojša Trbović, koji je u međuvremenu napustio policiju, otkrio je u intervjuu Vremenu da ovo što je rekao tadašnji ministar nije tačno i da provere nisu ni vršene.

Ubistvo na šinama… pucanje na poligonu Vojske…

Nakon ovoga, u javnosti se povremeno pojavljivao nadimak “Vučko” ali do kraja nikada nije razjašnjeno da li je Nenad Vučkovic Vučko, član Žandarmerije.

Belivuk, Stanković i izvesni „Vučko“ pominju i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikata kao lica iz „kriminogene strukture” kojoj su pojedinci iz Vojske Srbije omogućavali da vežbaju pucanje u vojnoj kasarni.

Vojni sindikat je prijavio jednog brigadnog generala i potpukovnika zbog toga što su omogućili ljudima iz kriminogene sredine da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

"Oni se sumnjiče i da su od februara do juna 2016. licima iz kriminogene sredine, javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, kao i drugim licima koji nisu pripadnici VS, omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja", naveo je Vojni sindikat.

Kako je tada objavio Insajder, ta krivična prijava je dugo „putovala” od tužilaštva do tužilaštva, a na kraju je i odbačena.

Izvesni “Vučko” pominje se i u sudskom postupku koji se vodio protiv Veljka Belivuka zbog sumnje da je pomagao ubici ili ubicama Vlastimira Miloševića.

U samom sudskom postupku, u nameri tužioca da dokaže da je Belivuk bio u sukobu sa Miloševićem, pročitan je i sadržaj iz jednog od telefona Belivuka.

Kako je preneo portal Krik, tužilac je tražio da sud izvrši uvid u celu prepisku između izvesnog Vučka i prvookrivljenog Veljka Belivuka, a da se na suđenju pročitaju samo neke poruke.

Poruke je pročitala sudija Slavica Nikolić, ali nije objasnila koje je slao Belivuk, a koje izvesni Vučko.

„Ajde kad se vidimo da pričamo malo, zvali su me ovi što otvaraju… Ona moja i Gaučosi.“

„Cvele i Vlasta preko nekih debila su zvali da se mirimo, naravno, odbili smo go*na.“

„Ne želim ni da ih vidim, a kamoli da se mirim sa njima. Ma kakvo mirenje, zvao sam te samo da znaš, brate.“

„Ti ne idi u Pančevo ni kao turista, ona žena mi je je*ala mamu što sam mimo nje zvao načelnika.“

Belivuk je, zbog nedostatka dokaza, u ovom slučaju na kraju oslobođen, a Insajder je otkrio da mu policija nikada nije veštačila jedan telefon, uprkos zahtevu tužilaštva I suda.

Upravo zato, Insajder je nakon hapšenja Belivuka pitao predsednika države Aleksandra Vučića da li je Belivuk imao zaštitnike u MUP-u, na šta je on rekao da nadležne institucije u ovom trenutku proveravaju pitanje uvezanosti uhapšene grupe sa državnim strukturama.

Iako na suđenju za ubistvo Miloševića nije zvanično rečeno da je pročitana prepiska između pripadnika Žandarmerije koga zovu Vučko i okrivljenog Belivuka, ova prepiska morala bi bar biti predmet unutrašnje istrage. Međutim, odgovor na pitanje da li je Sektor unutrašnje kontrole policije proveravao veze pripadnika žandarmerije Nenada Vučkovića sa osuđivanim kriminalcima, MUP već godinama ne saopštava.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.