Voz koji je gotovo doveo do vanrednog stanja: Parole „Kosovo je Srbija“ ispucale, freske oštećene

Voz sa porukom "Kosovo je Srbija", ispisanom na 21 jeziku, čija je unutrašnjost ukrašena freskama, krenuo je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara 2017, ali na krajnje odredište nikada nije stigao. Zaustavljen je u Raškoj, zbog opasnosti da dovede do ozbiljnih incidenata, pa i sukoba sa bezbednosnim snagama Kosova. Zaustavio ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić.  

Oslikani voz

Godinu dana kasnije, kako se vidi na fotografijama koje su našoj redakciji prosledile kolege iz redakcije Kossev, ispucale su parole ispisane na vozu kao i fotografije manastira koje ukrašavaju unutarašnjost voza. Podsetimo, čitav posao štampanja i postavljanja slika na vozu, kako je ranije otkrio Insajder, koštao je građane Srbije skoro pola miliona dinara.

U reportaži Kosseva pod nazivom “Voz koji nikada nije stigao” piše da je posterima sa freskama unutar voza potrebna restauracija. Na fotografijama se vidi da su oštećene.

“Voz koji je u ovo vreme prošle godine postao svetska politička i medijska tema broj 1, bezbednosna pretnja, počeo je da saobraća na relaciji Kraljevo-Jagodina, Kraljevo-Užice, potom, u februaru - Beograd-Vršac, i opet se vratio na svoje novo početno odredište. Pao je u zaborav”, konstatuje novinar Kosseva, koji se provozao ovom linijom. 

Oslikani voz
Foto: Kossev / Oslikani voz

Podsetimo, 8. januara prošle godine na direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić predstavio je javnosti na TV Pink izgled voza, navodeći da će putnike prevoziti najmoderniji voz iz Rusije, dekorisan motivima srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu, radovima umetnika Andreje Vasiljevića.

Nekoliko dana nakon toga, zakazan je svečani polazak voza za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda, ali voz nikada nije stigao na poslednje odredište jer je zaustavljen u Raškoj.

U vozu su bili su novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, kao i nekadašnji vođa desničarskog pokreta "1389" Miša Vacić, u to vreme savetnik direktora Kancelarije za KiM.

Nakon nekoliko sati “pauze” u Raškoj, voz se vratio u Beograd, umesto da nastavi ka Mitrovici.

Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, rekao je te noći na vanrednoj konferenciji za medije da je po njegovom nalogu voz tu zaustavljen "da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera".

Vučić je optužio prištinske vlasti da su pokušale da miniraju deo pruge, ali “to nisu umele da urade kako treba”, a zatim poslale policijsku jedinicu s dugim cevima, sastavljenu samo od Albanaca, koja je na Jarinju trebalo da zaustavi voz i uhapsi mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba. 

Oslikani voz
Foto: Kossev / Oslikani voz

Na kraju kraćeg obraćanja, Vučić je rekao da je to sve što ima da kaže i nije želeo da odgovara na pitanja novinara. Tako je ostalo je nejasno kako je moguće da predstavnici države nisu mogli da predvide da će oslikani voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica Sever izazvati problem.

Nekoliko dana nakon incidenta niko od nije izneo informacije o tome ko je odlučio da se voz dekoriše natpisima “Kosovo je Srbija” i motivima fresaka srpskih manastira.

Kako su međutim otkrili novinari redakcije Insajder, odluku o unutrašnjem izgledu voza i o natpisima „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, donela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a brendiranje voza plaćeno je preko Opštine Zvečan.

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.