Advokat: Dijana Hrkalović saslušana kao građanin, negirala da zna za ugrožavanje bezbednosti predsednika

Dijana Hrkalović bivša državna sekretarka u MUP dala je iskaz u svojstvu građanina na poziv Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, tvrdi za Insajder njen advokat Nenad Tasić. Ovo je po svemu sudeći drugi put za poslednja dva meseca da je Hrkalovićka davala iskaz u policiji.

Dijana Hrkalović

Prema rečima njenog advokata danas je policija postavljala pitanja na okolnosti ugrožavanja bezbednosti predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

“Moja klijentkinja je izričito negirala da je imala bilo kakva saznanja o ugrožavanju bezbednosti predsednika i njegove porodice, ni neposredna ni posredna”, kaže za Insajder njen advokat Nenad Tasić.

Tasić kaže i da na osnovu pitanja koja je policija postavljala Dijani Hrkalović ne može da zaključi koji period ih interesuje, da li vreme kada je bila državna sekretarka ili vreme nakon što je otišla iz MUP-a.

“Nije odbila poligraf, testiranje prekinuo ispitivač zbog lekova koje pije”

Nakon današnjeg davanja izjave Dijani Hrkalović je ponuđeno i poligrafsko testiranje, ali ono nije obavljeno.

“Ona je pristala i mi smo sišli dole na testiranje. Sela je u stolicu da odgovara na pitanja. Tada je rekla da pije određene lekove zbog bolesti. Tada je čovek koji vrši poligrafsko ispitivanje rekao da zbog lekova ne može da sprovede testiranje  i prekinuo je”, tvrdi Tasić, navodeći da nisu tačni navodi medija da je ona odbila poligraf.

Iz MUP-a nije stiglo nikakvo saopštenje.

Tasić dodaje i da Dijani Hrkalović nisu postavljana pitanja u vezi sa grupom Veljka Belivuka, ali jeste pitana da li poznaje Slavišu Kokezu predsednika FSS koji je juče takođe saslušan u policiji.

“Pitali su je da li poznaje Slavišu Kokezu i ona je rekla da ga zna već više od desetak godina”, kaže Tasić.

Na pitanje novinara Insajdera da li ju je policija pitala za kontakte sa Vladimirom Vajdićem ili vođom Alkatraza Damjanom Šobićem u čijem automobilu je prema pisanju tabloida navodno pronađena njena medicinska dokumentacija, advokat kaže da jeste pitana i za Vajdića i za dokumentaciju.

“Ona je rekla da nije imala kontakte sa Vajdićem. Uopšteno su je pitali da li je izgubila neka svoja dokumenta. Ona je odgovarala da ne može sa sigurnošću da kaže da li je nekada nešto izgubila. Kada su je pitali odakle njena medicinska dokumentacija u Vajdićevojm automobilu, ona je rekla da ne zna i da je najbolje da to pitaju njega. Nama svakako ta dokumentacija nije pokazana u policiji”, tvrdi Tasić.

Prema nezvaničnim saznanjima koje je nekoliko medija prenelo, u automobilu uhapšenog vođe “Alkatraza” Damjana Šobića navodno je pronađena zdravstvena dokumentacija bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović. Prema istim navodima taj automobil Šobić je dobio na poklon od Vladimira Vajdića.

Vladimir Vajdić se pominjao kao član grupe Đorđa Prelića, navijača Partizana koji je osuđen za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona. Vajdićevo ime u javnosti se pojavilo i ranije, još 2011. godine nakon oružanog obračuna na Dorćolu. Vajdić je tada uhapšen nakon što se prvo fizički sukobio sa dvojicom muškaraca, a onda su počeli i da pucaju. Tada se sumnjalo da su sva trojica članovi iste narko grupe.

Prema navodima tabloida Dijana Hrkalović je kao državna sekretarka tokom 2018. zaštitila Vajdića od policije i istrage.

Sve ovo su samo neki od navoda koji se već mesecima pojavljuju u brojnim medijima, a koje nije moguće proveriti, jer MUP ne odgovara na pitanja Insajdera.

Afera prisluškivanje

Iz MUP-a nikada nismo dobili ni potvrdu da je Dijana Hrkalović krajem januara takođe saslušana u svojstvu građanina, ali na okolnosti prisluškivanja predsednika Srbije. Tada advokat Nenad Tasić nije bio sa njom na saslušanju, a saznanja o tome da je saslušavana i da je odbila poligraf objavljivana su nezvanično u medijima.

MUP je 20. januara saopštio da je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, Radna grupa tog ministarstva saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani. Kako je navedeno u tom saopštenju  Radna grupa je obrazovana rešenjem ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. Imena onih koji su saslušani nisu saopštena, samo je navedeno da su ta obaveštenja predata Tužilaštvu za organizovani kriminal po čijem nalogu se nastavlja dalji rad.

U to vreme je u jednom TV intervjuu predsednik Srbije upitan da li je bivši ministar policije Nebojša Stefanović znao za prisluškivanje.

„Ja verujem i uveren sam da nije, e sad, kako bih vam rekao, istraga se vodi, uveren sam da nije i bilo bi mnogo glupo“, kazao je Vučić na televizi Hepi.

U to vreme je takođe na televiziji predsednik Vučić rekao i da su njegovi razgovori prisluškivani godinu i po dana i da se sve dešavalo pre otkrivanja afere „Jovanjica“, odnosno pre novembra 2019. godine.

Pet godina u MUP-u

Dijana Hrkalović bila je držvana sekretarka MUP-a do maja ove godine kada je iznenada saopšteno da napušta ministarstvo. Njen dotadašnji šef Nebojša Stefanović u saopštenju joj se zahvalio za “veliki doprinos reformi Ministarstva, kao i u borbi protiv kriminala i korupcije, što potvrđuju rezultati koje MUP postiže”.

Hrkalović je u Ministarstvo unutrašnjih poslova došla aprila 2014. godine iz Bezbednosno informativne agencije. Tada je postavljena na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odakle je 2015. godine prešla u Upravu kriminalističke policije na mesto sekretara UKP-a. Za državnog sekretara MUP-a izabrana je 20. jula 2017. godine.

Za njeno ime vezivane su brojne afere. Tokom njenog manadata došlo je i do smena i imenovanja na čelnim pozicijama u MUP-u, a sve je dovođeno u vezu sa njenim uticajem. Sumnjalo se da baš ona utiče na to koga policija sme, a koga ne sme da hapsi. U medijima je isticana njena navodno bliska veza sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem, jednim od vođa navijača, ali i sa njegovim prijateljem Nenadom Vučkovuićem iz Žandarmerije..

U žiži javnosti je bila u decembru 2018. tokom izbora u Lučanima, kada je nakon hapšenja aktivista Saveza za Srbiju u policijskoj stanici imala verbalni sukob sa liderom Dveri Boškom Obradovićem. Na pitanje šta na izbornii dan ona radi u Lučanima, odgovorila je da je došla da pruži podršku policjacima.

I tada je ministar Stefanović stao u odbranu državne sekretarke navodeći da je lider Dveri upao u policijsku stanicu, a onda “divljački izvređao” Hrkalovićku.

Nakon odlaska iz MUP-a dala je jedan intervju i to listu Alo u kome je navela da je “nisu smenili ni Aleksandar Vučić ni Nebojša Stefanović”, nego da je otišla zbog opake bolesti. Za obojicu je imala samo reči hvale. “Mogu da kažem da sam ponosna što sam imala tu čast da učim od njih”, rekla je u oktobru prošle godine.

Izvor: Insajder