Advokat: Skinuta oznaka tajnosti sa službenih beleški BIA o razgovorima nakon saznanja za Cvijanovu smrt

Vladimir Cvijan, bivši pravni savetnik i generalni sekretar predsednika Borisa Tadića , a zatim i član Predsedništva SNS, koji je preminuo 5. januara 2018. godine nije bio pod obradom Bezbednosno informativne agencije, navedeno je u dokumentima koje je ova agencija objavila danas o uzrocima njegove smrti, a sa kojih je oznaku tajnosti skinuo Bratislav Gašić, direktor BIA.

Vladimir Cvijan Foto: Medija centar Beograd

Dokumenti BIA su objavljeni na zahtev beogradskog advokata Ivana Ninića, koji ih je obelodanio na svom Tviter nalogu, s tim da su imena osoba sa kojima je razgovarano, ali i pojedine adrese, kao i navodna Cvijanova bolest, precrtani.

"Nezahvalna je uloga da budem bajpas između BIA i javnosti, ali na postavljena pitanja o Cvijanu stigli su mi danas nekakvi odgovori. Odlukom Bratislava Gašića prethodno je izvršen opoziv tajnosti dokumenata koje ću objaviti. Sve je ostalo na nivou operativnih podataka i saznanja", naveo je Ninić.

Status mirovanja u Advokatskoj komori

Ninić je napisao da je zvaničan odgovor BIA usledio nakon procene službe da je pravi momenat da mu dostavi prateća dokumenta kako bi se umirila javnost.

Sva dokumenta - službene beleške o razgovorima s nadležnima iz Instituta za sudsku medicinu, Advokatske komore Beograda, bivšom Cvijanovom suprugom, radnikom JRB i još dve osobe, sačinjena su prošlog meseca, nakon što je 15. marta obelodanjeno da je Vladimir Cvijan mrtav.

U službenoj belešci u kojoj je navedena izjava zaposlenog u Institutu za sudsku medicinu, navedeno je da fotokopija izveštaja obdukcije sa potpisima i faksimilom nadležne institucije koja je obavila obdukciju, koju su objavili mediji u martu 2021. godine, iz Tužilaštva. Takođe se navodi da je njihov primerak arhiviran na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, bez potpisa lekara i faksimila.

Predstavnik Advokatske komore je naveo da je Cvijan bio u statusu mirovanja od 20. februara 2013, kada je deponovao svoju legitimaciju. Za smrt Cvijana saznao je, navodi se, 26. jula 2018, kada je Poreska uprava uputila zvaničan zahtev Advokatskoj komori s pitanjem da li je Cvijan od 18. juna 2014. do 5. januara 2018. obavljao advokatske usluge. Odgovor su dostavili 17. avgusta 2018. da status mirovanja nije menjan.

Do supruge stizale neproverene informacije

Najopširniji razgovor, sudeći po objavljenim dokumentima, bio je sa bivšom Cvijanovom suprugom i to 22. marta ove godine. Ona je ispričala da je živela sa Vladimirom i detetom, i da su na Uskrs 2014. otputovali u Grčku. Po povratku Cvijan je predlagao da se presele i trajno nasele u toj zemlji, što je ona odbila. On je zatim, prema njenim saznanjima, poslovno otputovao u Grčku, jer je navodno sa prijateljem trebalo da vodi poslovanje ugostiteljskog objekta na ostrvu Skijatos. Nakon toga, bila je upoznata da je Vladimir dobio "biznis vizu" za SAD, koja im je omogućava da se zajedno odsele i nastave život u SAD. Na to nije pristala, ostala je u Beogradu, a Vladimir je otputovao u SAD gde je samostalno nastavio svoj život, navedeno je u dokumentu BIA.

Komunicirali su preko elektronske pošte i u jednom momentu Cvijan joj je rekao da je na Floridi. Inače, od oktobra 2014. do februara 2015. Vladimir Cvijan je boravio u Beogradu, i tada su povremeno kontaktirali i dogovorili se da joj pošalje punomoćje. Kako joj nije dostavio traženi dokument, angažovala je advokata, a navedeno je da Vladimir Cvijan ni u skladu sa sudskim rešenjem nije ostvarivao svoje obaveze.

Od februara 2015. do oktobra 2017. nije ostvarila nikakvu komunikaciju sa Cvijanom, te joj nije poznato mesto njegovog boravka, navodi se u belešci. U oktobru 2017. preko posrednika Vladimir Cvijan je stupio u kontakt s njom, obaveštena je da je on u Beogradu i da bi želeo da vidi dete. Nekoliko dana nakon toga susreli su se i Cvijan joj je rekao da je tokom boravka u Americi, bio nastanjen u Njujorku. U narednom periodu su, prema navodima iz beleške sačinjene nakon razgovora s Cvijanovom suprugom. ostvarivali su povremene kontakte, u njenom stanu, kao i u stanu njegovih roditelja. Kroz komunikaciju joj je rekao da boluje i da koristi izvesne lekove, ali je i izrazio želju da o njegovoj bolesti ona ne obavesti njegove roditelje i sestru.

Kako se navodi, primetila je da je Vladimir vidno smršao, kao i da je zdravstveno izgledao loše, promenio je imidž, pustio bradu i kosu, način odevanja, kako ga ljudi na ulici ne bi prepoznali. Poslednji put ga je videla 31. decembra 2017, i nije imala nikakvih saznanja o njemu, do pre nekoliko dana kada je čula da je mrtav. Do nje su, tvrdi, stizale neproverene informacije o njegovom navodnom kretanju i da je mrtav.

U izjavi BIA ona je navela da je još 2016. ili 2017. posredstvom Fejsbuka ostvarila komunikaciju sa jednim muškarcem, koji je međutim na jutjub kanalu zloupotrebio navedenu prepisku tako što je čitajući njenu poruku koja se odnosila na pokojnog Vladimira, "istoj promenio značenje i dodao reč Vučić, kojom prilikom je u negativnom kontekstu zlurado aludirao na predsednik Republike Srbije". Posle pojave vesti o njegovoj smrti, pozvala je njegove roditelje u nameri da ih smiri i da im ukaže na eventualnu medijsku zloupotrebu informacija. Oni su joj tada saopštili da su bili upoznati da je njihov sin preminuo još 5. januara 2018, te da su oni odlučili da joj to ne saopšte kako bi je zaštitili, i kako bi izbegli medijsku eksploataciju tragedije koja ih je zadesila. Ona je navela da ne raspolaže bilo kakvim informacijama o njegovim eventualnim kontaktima od oktobra 2014. do poslednjeg susreta sa njim.

O smrti Vladimira Cvijana javnost je saznala tek nedavno iako je njegovo telo, pronađeno u januaru 2018. u reci Dunav. Obdukcija je rađena u skladu sa redovnom procedurom i nije pokazala tragove mehaničkih povreda, navodi se između ostalog u odgovorima Insajderu Višeg javnog tužilaštva iz Beograda. Insajder je detalje o smrti tražio nakon što je u javnosti objavljen dokument koji je pokazivao da je Tužilaštvo platilo obdukciju Vladimira Cvijana, nekadašnjeg poslanika SNS koji godinama nije viđen u javnosti.

Izvor: Insajder