Advokat Svetozara Marovića: On ima tešku dijagnozu, iz ljudskih i humanih razloga ne bi trebalo da bude izručen

Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je od Srbije da izruči Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore,  koji je pre tri godine zbog malverzacija sa opštinskim zemljištem osuđen na kaznu od tri godine i devet meseci zatvora. Njegov advokat Zdravko Begović kaže za Insajder da je Marović teško bolestan i da je to glavni razlog zašto on do danas nije izručen Crnoj Gori.

Svetozar Marović Foto: Printscreen/Youtube

„Šta će sada odlučiti država Srbija i da li će ga izručiti - ne znam. Ono što pouzdano znam je da ima ozbiljnu dijagnozu i da se leči. Zbog toga do danas nije izručen. Ukoliko mu je i dalje nužan tretman lečenja, iz ljudskih i humanih razloga ne bi trebalo da bude izručen“, kaže za Insajder Zdravko Begović, advokat Svetozara Marovića.

Bivši predsednik Državne zajednice SCG nalazi se u Srbiji već nekoliko godina, odnosno došao je nedugo nakon što je osuđen na tri godine i devet meseci zatvora. S Tužilaštvom se nagodio da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi milion evra.

Zbog toga što nije uplatio novac Maroviću je kazna zatvora povećana na četiri godine i devet meseci.

Budući da se nije pojavio na izdržavanju kazne zatvora u Podgorici, za njim je raspisana poternica, ali ga srpski organi uprkos tome nisu uhapsili i izručili Crnoj Gori.

U Beogradu je i njegov sin Miloš Marović, koji osuđen na godinu dana zatvora zbog malverzacija sa preprodajom opštinskog zemljišta. On je u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo, a s obzirom na to da je kazna koja mu je izrečena kraća od dve godine zatvora, Srbija nema obavezu da ga izruči Crnoj Gori.

„Sa Milošem Marovićem je situacija drugačija. On ima pravo da bira gde će da služi kaznu“, kaže Begović.

I sam Miloš Marović je pre dve godine preko svog advokata zatražio da kaznu zatvora odsluži u Srbiji.  Budući da Srbija ne mora da ga isporuči, a da postoji mogućnost da mu kazna zastari, crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo je zamolnicu srpskim organima da sin bivšeg predsednika Državne zajednice kaznu zatvora služi u Srbiji.

Formalan zahtev za izručenje Svetozara Marovića Crna Gora poslala je juče, kao i zamolnicu da njegov sin kaznu služi u Srbiji.

“Okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Crnogorsko ministarstvo ističe da je nakon dve godine “brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije” u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično delo i u kojoj je pravosnažno osuđen”, navode u Ministarstvu.

Izvor: Insajder