Advokat: Ukinut pritvor Jovani Popović iz Kikinde

Umetnici iz Kikinde Jovani Popović (24), koja je bila u pritvoru bila više od 20 dana zbog navodnog nespovođenja mera samoizolacije po povratku iz inostranstva, ukinut je pritvor potvrdio je za Insajder njen zastupnik advokat Nikola Šijan.

Pritvor, Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

Kako navodi, doneta je odluka o ukidanju pritvora i do kraja radnog dana očekuje se njen izlazak iz Zabele u Požarevcu.

"Pritvor je bio samo procesna radnja koja je sada razrešena nakon čega nam predstoji vođenje postupka", dodaje Šijan.

Jovani Popović na teret se stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Prema Krivičnom zakoniku, za ovo delo propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Podsetimo, Jovana Popović je bila u pritvoru nakon što uhapšena jer je navodno prekršila meru karantina, nakon povratka iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Uhapšena je 24. marta zbog navodnog kršenja mera karantina, o kojoj je, tvrdi, niko nije obavestio. Ona je navela da se u zemlju vratila 14. marta, odnosno pre uvođenja vanrednog stanja i pre nego je usvojena odredba o obaveznoj samoizolaciji za sve koji dolaze iz inostranstva. Njoj je na granici, kako tvrdi, policijski službenik samo rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

Njen advokat u međuvremenu je podnosio žalbe na rešenje o određivanju pritvora ali je Viši sud u Zrenjaninu to odbijao.

Brojne nevladine organizacije i partije zatražile su njeno oslobađanje, uz podsećanje da odredbe i zakoni ne mogu da važe retroaktivno.

Oni su, takođe, ocenili da je njeno hapšenje zapravo osveta zbog politički angažovane pesme "Bagra" koju je snimila i u kojoj ona kritikuje situaciju u Srbiji i aktuelnu vlast. Pesmu je izvela i na skupu opozicije povodom proglašenja bojkota ovogodišnjih izbora.

Pirkupljeno 12.000 potpisa za oslobađanje Jovane Popović

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) najavilo je juče da će predati peticiju za oslobađanje Jovane Popović.

Peticija i zahtev biće predati vršiocu funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću i postupajućem sudiji u predmetu Jovane Popović.

"Imajući u vidu da je navodna mera karantina istekla 11. aprila jasno je da je čak i hipotetički nemoguće izvršiti navedeno krivično delo, pa je oslobađanje Jovane Popović jedina logična odluka. Sva pritvorena lica prema svedočenjima nisu ni bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji, samim tim nisu ni mogli počiniti delo koje im se stavlja na teret", ocenio je UZUZ.

U saopštenju se navodi da je mera svim pritvorenima određena zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, zbog čega i formalni razlog za lišavanje slobode prestaje nakon isteka vremena za kojim je navodno bio određen karantin.

"Deluje da je jedina svrha protivustavnog kažnjavanja izmišljanje krivica zbog stanja u kojem se nalazi Srbija zbog virusa korona. I apsolutno je jasno da će vrlo brzo svi uhapšeni morati da budu pušteni i oslobođeni. A građani Srbije će morati da plaćaju odštete neosnovano pohapšenim", dodaje UZUZ.

Sakupljanje potpisa je pokrenuo UZUZ na inicijativu prijatelja Jovane Popović, koji su pokrenuli inicijative "Pravda za Jovanu" i "Građanski otpor".

Izvor: Insajder, Beta