Advokati nakon ubistva kolege Ognjanovića: Tražimo formiranje istražnog tima za napade na advokate (VIDEO)

U znak protesta zbog ubistva njihovog kolege Dragoslava Ognjanovića, advokati u Srbiji su otpočeli sedmodnevni protest. Predstavnici advokatskih komora ne znaju da li je Ognjanović pre ubistva dobijao pretnje i da li ih je prijavljivao policiji. Zbog ubistva kolege, ali i velikog broja nerasvetljenih napada na advokate, advokatske komore tražiće formiranje, istražnog tima, u kome bi uz policiju i tužilaštvo bili i advokati. Tim bi pratio slučajeve napada i ubistava advokata.

Dragoslav Ognjanović Foto: Medija centar Beograd

Povodom ubistva advokata Miše Ognjanovića, svi advokati stupaju u nedeljnu obustavu rada kako bi se poslala poruka da je struka ostala jedinstvena, da je pogođena tim zločinom ali da nije zastrašena", izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac na konferenciji za novinare na kojoj je za sutra najavio protest advokata ispred Višeg suda u Katanićevoj ulici.

Advokati će obustaviti rad na sedam dana. Pojavljivaće se samo u slučajevima određivanja pritvora, kao i u postupcima u kojima su maloletna lica i nasilje u porodici.

„Ubistvo Ognjanovića je zvono za uzbunu, to nije samo udar na advokaturu već i na pravnu državu, jer je advokatura jedan od stubova te pravne države“,  rekao je Gostiljac i zahvalio se kolegama i sudijama koji im upućuju podršku.

Advokati traže da se po ugledu na Komisiju za rasvetljavanju ubistava novinara formira i tim ili komisija u kojoj bi pored tužilaca i policije učestvovali i predstavnici advokatske komore.

„Ovo ubistvo jeste prekretnica. Potreban je potpuno drugačiji sistemski pristup. Mislimo da bi trebalo formirati takav tim, da bi smo bili na izvoru informacija.  Da ne bismo informacije o istragama o napadima i ubistvima advokata dobijali jednom godišnje ili po zakonu o dostupnosti informacijama“, kaže Jugoslav Tintor iz Advokatske komore Beograda.

Na pitanje kako bi taj tim trebalo da bude formiran, Tintor navodi da bi moglo biti po ugledu na Komisiju za rasvetljavanje ubistava novinara.

„Nemamo informacije da li je kolegi Ognjanoviću prećeno“

Predsednik advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže da advokati vrše pritisak i da žele da sedmodnevnom obustavom rada i protestom ispred Višeg suda i tužilaštva pokažu jedinstvo i solidarnost kao i rešenost advokata da rasvetli slučaj ubistva Dragoslava Ognjanovića a da se počinioci privedu pravdi.

Za desetak godina 50 napada i tri ubistva - 95 odsto nerešeno

Predsednik Advokatske komore Srbije naveo je da je u poslednjih desetak godina u Srbiji bilo oko 50 napada na advokate, od "kojih su se neki završili smrtnim ishodom". Gostiljac je dodao da je veliki broj tih napada i danas nerasvetljen. Nakon pitanja novinara da precizira o kom broju je reč, dodao je da je 95 odsto slučajeva nerasvetljeno, a da su prema podacima komore ubijena tri advokata.

„Iz iskustva znamo da su za rasvetljavanje ubistva ključna naredna dva, tri ili četiri dana. Mi radimo ono što je do nas da bi do otkrivanja počinilaca došlo“, kaže Gostiljac.

Na pitanje novinara Insajdera da li je Ognjanović dobijao pretnje i da li je pretnje prijavio policiji, njegove kolege kažu da ne znaju.

„Nemam takve informacije, niti neko od naših kolega ima informacije“, kaže Gostiljac.

Advokati navode da „kada se neko bavi ovakvim poslom mora da ima značajnu dozu hrabrosti jer u ne malom broju slučajeva vi morate da stojite uz svog klijenta naspram svih drugih, naspram države, policije, tužilaštva.

„Ne smatramo da bi zahtev za smenom ministra policije doprineo da se slučaj reši“

Na pitanje šta će advokati učiniti ukoliko slučaj ne bude rasvetljen, šta će biti konkretni zahtevi i da li je jedan od njih i zahtev za smenu ministra policije koji je već uputio Vladimir Gajić koji takođe predstavlja Advokatsku komoru Beograda, Gostiljac kaže da to za sada nije zahtev advokatskih komora.

„O daljim koracima ćemo odlučiti. Za sada ne smatramo da bi takav zahtev doprineo da se slučaj reši“, naveo je Gostiljac.

Održana komemoracija

U prostorijama Advokatske komore Srbije održana je komemoracija povodom smrti Dragoslava Miše Ognjanovića. Komemoraciji su prisustvovale kolege, porodica, kao i najstariji sin ubijenog Dragoslava Ognjanovića, koji je ranjen prilikom oružanog napada na advokata u subotu uveče ispred stana na Novom Beogradu. Dragoslav Miša Ognjanović biće sahranjen u utorak.

Predstavnici advokatskih komora očekuju sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova i Republičkim javnim tužilaštvom, a jedini zakazani sastanak imaju sa svojim resornim ministarstvom. Sa ministarkom pravde sastaju se u utorak.

„Ne znam šta će biti na tom sastanku. Posle ovakvog događaja normalno je da se obratimo našem ministru“, naveo je Gostiljac.

Ministarstvo pravde osudilo je ubistvo Dragoslava Ognjanovića i apelovalo na državne organe da preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se ubistvo rasvetlilo.

Advokatica Zora Dobričanin Ikodinović apelovala je i na medije da iznose činjenice i da ne insistiraju na pisanju da je sin ubijenog advokata svedok, jer kako kaže „ tako mu stavljate metu na čelo“.