Advokatica Saše Mirkovića: Nije jasno zašto je u zatvoru, na odsluženje kazne bi trebalo da ide u oktobru

Saša Mirković, bivši predsednik Skupštine opštine Zaječar i nekadašnji funkcioner SNS, u petak je izručen Srbiji iz Crne Gore i nalazi se u Centralnom zatvoru u Beogradu, tvrdi njegova advokatica Nataša Tošić. Ona je navela da bi po nalogu suda Mirković trebalo da ide na izdržavanje kazne tek 21. oktobra, pa je nepoznato po kom osnovu se nalazi u zatvoru. I dok su mediji još u subotu objavili informaciju o izručenju Mirkovića, u Ministarstvu pravde, MUP-u i Višem sudu u Zaječaru, gde je Mirković pravosnažno osuđen, nisu odgovorili na pitanje Insajdera da li je on deportovan ili izručen i da li je upućen na izdržavanje zatvorske kazne, niti se bilo koja institucija oglasila s tim u vezi.

Advokatica Nataša Tošić i članovi porodice Saše Mirkovića Foto: Medija centar

Saša Mirković, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, priveden je u petak u Budvi. On je tada na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je priveden zbog prekoračenja boravka u Crnoj Gori. Već sutradan u četiri ujutro Mirković je, po pisanju medija, isporučen Srbiji.

Kako je navela njegova advokatica Nataša Tošić, bivši predsednik Skupštine Zaječara je započeo štrajk glađu i nije jasno po kom osnovu se nalazi u Centralnom zatvoru, jer nalog iz kojeg se to vidi, kako je rekla, on nije dobio.

Tošić je istakla da po nalogu suda, Mirković ide na izdržavanje zatvorske kazne 21. oktobra, kao i da je sada smešten “u istražnom delu beogradskog Centralnog zatvora gde ne idu lica na izdržavanje kazne”.

“Poternica za Mirkovićem nije postojala u trenutku kad je uhapšen, ona je izdata tek oko 22.00 uveče u petak, malo nakon što je predat Srbiji", rekla je Tošić i dodala “da je postojala poternica Mirković bi u Crnoj Gori bio u ekstradicionom pritvoru, posle čega sledi procedura o eventulanom izručenju”.

Tošić je pozvala Osnovni sud da joj odgovori zašto je njen branjenik u zatvoru i saopštila da je uputila zahtev Višem sudu u Beogradu da se Mirkoviću kazna od godinu dana zatvora zameni kućnim zatvorom zbog njegovog zdravstvenog stanja, zbog kojeg, navela je, inače uzima lekova, ali to sad ne čini jer i na taj način štrajkuje.

Ona je ponovila ranije izrečene tvrdnje da je Mirković izložen “progonu jer je politički neistomišljenik Aleksandra Vučića, zbog čega je napustio Srpsku naprednu stranku 2015. godine”.

Nadležni ćute o Mirkoviću

Novinari Insajdera su još u subotu pokušali da dobiju informacije da li je za Mirkovićem bila raspisana međunarodna poternica, da je isporučen ili deportovan iz Crne Gore, kao i gde se sada nalazi. Međutim, odgovore na ova pitanja nismo dobili ni u Ministarstvu pravde, ni u MUP, gde nam je rečeno da nisu nadlženi za ovaj slučaj, ali ni u Višem sudu u Zaječaru.

Mirković je u maju 2019. u Sudu u Zaječaru osuđen na godinu dana zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara ili oko 117.000 evra.

Mirković je, prema presudi, prekoračio granice svojih ovlašćenja, usmeno naložio saradnici Mileni Trajković da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, a posredovao je i da Gradska uprava Zaječara od jednog privrednog društva iz Beograda nabavi robu ukupne vrednosti oko 14 miliona dinara.

Mirković, bivši poslanik i član Srpske napredne stranke koju je napustio 2015, uhapšen je 2017, zbog sumnje da je sa Trajkovićevom, oštetio budžet Grada, saopštilo je tada Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Presudom Višeg suda u maju ove godine, potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru, koji je Mirkovića u decembru 2017. na istu kaznu osudio zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića.

U serijalu Insajdera „Javna preduzeća, tajne zloupotrebe – Zaječar“, novinari naše redakcije istraživali su i kako je za samo nekoliko godina iz budžeta Zaječara nestalo milijardu i dve stotine miliona dinara. Mirković je tada odbio da odgovara na pitanja novinara Insajdera.

Izvor: Insajder, Beta