Afera Reket: Bivša tužiteljka Katica Janeva ostaje u pritvoru

Apelacioni sud u Skoplju odlučio je danas da razrešena specijalna tužiteljka Katica Janeva ostaje u pritvoru u skopskom zatvoru, iako je završena istraga u slučaju Reket u kojem je trećeosumnjičena.  

Katica Janeva

Kako su preneli lokalni mediji, Apelacioni sud je ukinuo drugi osnov za pritvor - uticaj na istragu, nakon što je od Tužilaštva za organizovani kriminal Severne Makedonije obavešten da je istraga završena, ali je ocenio da i dalje postoji opasnost od bekstva i odbacio žalbu Janeve na pritvor.

Advokati Katice Janeve, koja je u pritvoru u istražnom zatvoru „Skoplje” od 21. avgusta, tražili da dobije blažu meru i da bude puštena da se brani sa slobode, uz davanje garancije u imovini.

Krivični sud u Skoplju je prethodno polovinom septembra produžio pritvor Janevoj, na zahtev koji je podnela tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je tada odustalo od trećeg razloga za pritvor odnosno od mogućnosti da ona to krivično delo ponovi pošto to više nije moguće jer je 15. septembra razrešena sa mesta specijalne tužiteljke.

Podsetimo, poslanici u parlamentu Severne Makedonije su jednoglasno glasali za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja je osumnjičena u istrazi za aferu Reket.

U aferi Reket, za iznudu 1,5 miliona evra od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere „Imperija“ pored Janeve su osumnjičeni i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski.

Policija je 21. avgusta u Skoplju uhapsila specijalnu tužiteljku Janevu po nalogu Tužilaštva Severne Makedonije za organizovani kriminal zbog sumnji na umešanost u aferu Reket.

Državni tužilac Severne Makedonije Ljubomir Joveski je tada na konferenciji za medije rekao da ima dovoljno materijalnih i verbalnih dokaza da je Janeva vršila zloupotrebu službenog položaja, te da je stoga istraga proširena i na nju. On je naveo i da Tužilaštvo poseduje dokaze da je Janeva od osumnjičenog u slučaju Reket za pomoć prilikom oslobađanja od pritvora dobila nagradu, nameštaj u vrednosti 288.000 denara, odnosno oko 4.800 evra.

Bojan Jovanovski i Zoran Milevski uhapšeni su 15. jula zbog sumnje da su od biznismena Jordana Kamčeva, koji je bio pod istragom, iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora, obećavši da tužiteljka Janeva neće zahtevati produženje mere pritvora.

Italijanski dnevnik „Verita” je objavio video snimak na kom se vidi trenutak kada im biznismen Jordan Kamčev isplaćuje novac. Drugi deo objavljenog materijala se sastoji od audio snimka u kojem navodno razgovaraju Jovanovski i Kamčev. U razgovoru Jovanovski najavljuje biznismenu da će ga „Vrhovni sud osloboditi (iz kućnog pritvora) do ponedeljka ili najaksnije do utorka”.

„Specijalno tužilaštvo neće upotrebiti vanredni pravni lek. Neće ništa upotrebiti“, obećava Bojan Jovanovski, koji je, prema svojim rečima i makedonskim medijima, blizak sa specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom i njenim sinom.

Objavljen je i snimak u kome Janeva govori Kamčevu „da ne brine ništa, jer će sve biti okej”.

Šta je prethodilo formiranju Specijalnog tužilaštva na čijem čelu je do sada bila Janeva, možete pogledati u Insajderovoj emisiji „Makedonski scenario”.

Izvor: Beta, Insajder