Agencija za borbu protiv korupcije: Branko Stefanović nije ni na koji način angažovan u GIM-u, ministar policije nije u sukobu interesa

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, nije ni na koji način angažovan u privrednom društvu GIM, saopštila je Agencija. Kako je navedeno u saopštenju, Agencija je zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

Branko Stefanović Foto: Medija centar Beograd

Povodom navoda da se otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović bavi trgovinom oružja kao predstavnik fabrike GIM, Agencija za borbu protiv korupcije izvršila je prethodnu proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka protiv Nebojše Stefanovića, u slučaju mogućeg sukoba interesa. Postupak je pokrenut jer je ministarstvo na čijem je čelu dalo saglasnost za izvoz oružja firmi GIM.

Iako su objavljeni dokumenti na kojima se vidi da je Branko Stefanović bio predstavnik GIM-a kada je delagacija te fabrike trebalo da poseti Krušik, kao i da je u svojstvu pravnog savetnika GIM-a 2018. putovao u Saudijsku Arabiju, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da otac ministra na bilo koji način nije angažovan u navedenom privrednom društvu.

„U postupku provere Agencija je pribavila informacije od GIM-a, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica, koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre. Utvrđeno je da Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanovića, od osnivanja GIM-a, koje je osnovano kao privredno društvo za proizvodnju, trgovinu i spoljnotrgovinski promet 31.10.1990. godine, nije vlasnik, zakonski zastupnik, nije bio zaposlen po osnovu ugovora o radu, kao ni po bilo kom drugom osnovu, niti je na bilo koji način angažovan u navedenom privrednom društvu. Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio osiguranik privrednog društva GIM“, saopštila je Agencija.

Kako se dalje navodi, po izvršenom postupku provere, zaključeno je da kupovina naoružanja Krušika od strane privrednog društva GIM „ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra“. U saopštenju piše da „ne postoji odnos zavisnosti, koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije, niti je u suprotnosti sa njegovom obavezom da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“.

„Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Nebojša Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu“, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Da je  Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanovića, putovao 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika firme za izvoz oružja GIM, pokazala je dokumentacija koju je nedavno objavio BIRN.

U zvaničnom zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi, koju je objavio BIRN, navodi se da je Branko Stefanović „legal advisor” firme GIM, odnosno pravni savetnik. 

GIM je u dopisu ambasadi u Sarajevu od 17.maja 2018. godine zatražio da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca  - Branka Stefanovića, pravnog savetnika, Gorana Todorovića, direktora i vlasnika i Dragana Đukića, direktora prodaje.

Dvanaest dana kasnije, kako piše ovaj portal, odobrene su im vize na period od 180 dana. Na vizi izdatoj na ime Branka Stefanovića vidi se njegova fotografije kao i njegovi lični podaci.

U pismu se navodi da je predviđeno da put traje 10 dana.

Svrha boravka na teritoriji Kraljevine bili su poslovni pregovori i sklapanje ugovora sa kompanijom Remas LTD. Prema dostupnim podacima Remas LTD je registrovan za poslove iz odbrambene industrije.

Podsetimo, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Ime Branka Stefanovića tako se našlo na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe. Ovu priču aktuelizovao je nedavno specijalizovani portal „Arms Watch“ .

Uprkos činjenici da postoji papir na kojoj se nalazi ime i prezime Branka Stefanovića kao predstavnika firme, njegov sin Nebojša Stefanović tvrdio je da on nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja.

Kasnije je o ulozi oca ministra Stefanovića govorio predsednik Srbije tvrdeći da je on samo „obični zaposleni“ u firmi GIM, da bi nešto kasnije porekao svoju tvrdnju.

„Pitam Nebojšu jel' vlasnik, jel' direktor, šta je? Kaže - ništa. Ja izađem, kažem 'on običan zaposlen', računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu ili da nije zaposlen. Ja kažem, 'pa on tamo običan radnik, zaposlen', ne znam ni sam šta sam rekao“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara N1 i Insajdera.

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Tri dana nakon što na međunarodnom portalu Arms voč objavljena informacija da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem uhapšen je Aleksandar Obradović.

On je u pritvoru proveo gotovo mesec dana, a a znjegovo hapšenje i pritvaranje nije se, međutim, znalo duže od 20 dana. Prvi je ovu informaciju objavio NIN, a kasnije je za BIRN to potvrdio i njegov advokat tadašnji advokat.

Nakon burne reakcije javnosti, Obradović je pušten u kućni pritvor, u kome se i dalje nalazi.

Izvor: Insajder