Agencija za borbu protiv korupcije: Nismo obavešteni da je sin ministra zaduženog za rad javnih preduzeća imenovan za direktora JP

Agencija za borbu protiv korupcije nije obaveštena da je Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora Javnog preduzeća „Stara planina“ u Knjaževcu, rečeno je Insajderu u Agenciji. Kako navode, Agencija će izvršiti provere kako bi utvrdila da li u ovom slučaju postoji sukob interesa, s obzirom na to da je Stefan Krkobabić, sin ministra zaduženog za rad javnih preduzeća Milana Krkobabića, i u skladu sa tim odlučiti da li će preduzeti određene korake.

Agencija za borbu protiv korupcije

Stefan Krkobabić je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma “Stara planina” izabran na sednici Vlade koja je održana 30. maja. O njegovom imenovanju Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, nije obaveštena.

“Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano je da je organ u kome funkcioner vrši javnu funkciju dužan da obavesti Agenciju da je funkcioner stupio na funkciju, odnosno da mu je funkcija prestala, u roku od sedam dana od dana stupanja na funkciju, odnosno prestanka funkcije. Uvidom u službenu evidenciju Agencije utvrđeno je da Agencija nije obaveštena o stupanju Stefana Krkobabića na javnu funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma "Stara planina" Knjaževac”, piše u odgovoru koji je Insajder dobio iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Na pitanje Insajdera da li će Agencija reagovati, s obzirom na to da je Stefan Krkobabić sin ministra u Vladi Srbije zaduženog za rad javnih preduzeća, u Agenciji navode da će “u vezi sa navedenim činjenicama izvršiti proveru da li u konkretnom slučaju postoji povreda Zakona.   

Koje kvalifikacije ima novi v.d. direktor JP Stara planina, šta ga je i ko preporučio za tu funkciju, da li u ovom slučaju postoji sukob interesa - pitanja su koja smo poslali kabinetu premijerke Ane Brnabić, ali na njih ni posle 21 dan nismo dobili odgovor.

Sa Megatrenda u Privrednu komoru

U biografiji Stefana Krkobabića koja je dostavljena Vladi Srbije, a u koju je Insajder imao uvid, navodi se da je on prethodno radio u Privrednoj komori Beograda (PKB). Tu je zaposlen ubrzo nakon završenog Fakulteta za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend, gde je stekao zvanje diplomirani menadžer za odnose sa javnošću.

U PKB bio je angažovan na četiri pozicije - kao rukovodilac sektora za ekonomsku politiku, bio je sekretar Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća, zamenik potpredsednika PKB, kao i zamenik direktora.

Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina

U biografiji Krkobabića piše i da je bio zastupnik Udruženja „Građanska prava i slobode“, koje je u međuvremenu ugašeno, a radio je i kao savetnik u firmi „Media research and development“, koja se bavi veb portalima, a koja je, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, u njegovom i vlasništvu njegovog brata Jovana.

Do direktorske funkcije u JP Stara planina došao je sa svega 30 godina.

Inače, većina direktora javnih preduzeća u Srbiji godinama obavlja tu funkciju u v.d. statusu. Na taj način na direktorske pozicije dolaze kadrovi koji ne moraju da ispune ni osnovne uslove koji bi bili postavljeni na javnom konkursu.

Po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Izvor: Insajder