Agencija za borbu protiv korupcije objavila dokumentaciju o Siniši Malom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve - garaža i petosoban stan - vode na njegovo ime, navodi se u dokumentaciji koju je Agencija sinoć dostavila sajtu Pištaljka i objavila na svom sajtu.

Siniša Mali

Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su dužni da prijave nekretnine u svom vlasništvu, ali i one koje su vlasništvo njihovih supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece.

U izveštaju koji je Agencija avgusta prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navodi se i da je banka (čiji je naziv u dokumentu dostavljenom sajtu Pištaljka precrtan) posumnjala, kako zaključuje Pištaljka, u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog, piše Pištaljka.

Siniša Mali bez komentara

Povodom pisanja medija o dokumentaciji koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije o imovini Siniše Malog, iz kabineta gradonačelnika Beograda su za N1 naveli da će on moći da komentariše pomenuti slučaj tek nakon što postupci budu završeni. Kako je navedeno iz kabineta Siniše Malog, gradonačelnik se pre tri nedelje izjasnio nadležnim organima u vezi sa pomenutim slučajem, podnevši svu neophodnu i relevantnu dokumentaciju.

"Apelujemo na pojedine portale da ne donose preuranjene presude i da time ne utiču na nezavisnost institucija, već da sačekaju rezultate istrage. Nakon što postupci budu završeni, gradonačelnik će moći da komentariše pomenuti slučaj, a da time ne ugrozi postupak", kažu iz kabineta gradonačelnika.

Kako je za N1 rečeno u Višem javnom tužilaštvu, izveštaj o imovini Siniše Malog, koji je Agencija za borbu protiv korupcije sinoć objavila, nalazi se na proveri.

Izvor: N1

Pištaljka navodi i da se pominju još tri sumnjive transakcije, od kojih jedna uključuje državljane Rusije i Kazahstana i navodnu kupovinu nekretnina. Novac iz te transakcije zapravo je iskorišćen za povećanje kapitala na računima, a zatim su sredstva u gotovini podizali zastupnici ili su prebačena povezanim fizičkim licima sa svrhom transfera "ugovor o zajmu", navodi se.

U dokumentaciji se navodi i da je Mali bio direktor ili član upravnog odbora nekoliko preduzeća.

Dokumentaciju koja je trebalo da rasvetli ko i kako finansira gradonačelnika Beograda, ali sa sakrivenim ključnim podacima, Agencija za borbu protiv korupcije sajtu Pištaljka je dostavila sinoć, a odmah potom objavila na svom sajtu.

Kako prenosi Pištaljka, Agencija je prvo dva meseca odbijala da im dostavi podatke o imovini gradonačelnika i podatke i dokumentaciju koja je u vezi s istragom koja se vodi protiv njega zbog sakrivanja imovine, a dokumenta je dostavila tek pošto je poverenik za informacije od javnog značaja prihvatio žalbu novinara Pištaljke.

Poverenik je Agenciji naložio da zatamni sve lične podatke, ali je Agencija zatamnila "mnogo više", navodi Pištaljka.

U dokumentaciji postavljenoj na sajtu Agencije većina podataka je zatamnjena, što u pojediim slučajevima uključuje i potpis ovlašćenog lica.

Izvor: Pištaljka