Akcija kosovske policije na Severu Kosova: Jedan policajac uhapšen u vezi s ubistvom Ivanovića

Rano jutros sprovedena je policijska akcija na severu Kosova u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a uhapšen je jedan policajac, dok se za drugim traga, javlja KoSSev.

Akcija kosovske policije na Severu Kosova u maju 2019. Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Portparol Kosovske policije Baki Keljani u pisanoj izjavi za KoSSev potvrdio je da je u Kosovska policija sprovela policijsku akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Ova policijska operacija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca R.B. uključenog u nalog za pretragu, dok je osumnjičeni još jedan policajac, ali se za njim traga. Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva komada oružja i municija", naveo je Keljani za KoSSev.

Danas je inače i 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića.

Đurić: Namera da se uhapsi šef operative KPS za Sever

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, kako prenose mediji, potvrdio akciju ROSU na Severu Kosova i rekao da su želeli da uhapse šefa operative KPS-a za Sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Đurić tvrdi da je tokom akcije uhapšen je još jedan radnik KPS-a Regiona Sever Rade Basara.

On je naveo da je namera da se Srbi okrive za ubistvo Olivera Ivanovića.

U sličnoj akciji su nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine u novembru prošle godine uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić.

Istog dana policija je pokušala i hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog sumnje na umešanost u ubistvo Ivanovića, ali ga nije pronašla u njegovom stanu.

Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao interni nalog za hapšenje Radoičića. Potom je krajem avgusta ove godine za njim raspisana lokalna poternica.

Ministar pravde Kosova je nakon te odluke Osnovnog suda u Prištini saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija i za raspisivanje međunarodne poternice.

Uznemirenje građana na Kosovu izazvalo je u maju ove godine ulazak  specijalinih policijskih jedinica koji su hapsili pripadnike policije umešane u organizovani kriminal. Portparol komande KFOR Vinćenco Graso potom je izjavio da se akcija hapšenja sprovodi na teritoriji celog Kosova, ne samo na Severu. 

Izvor: Kossev, Insajder, RTS