Akcija „Maša“: Srpska i austrijska policija u borbi protiv narko-grupe

Srpska policija je u saradnji sa austrijskim kolegama razbila međunarodnu narko-bandu, prenosi RTS. Narkotike su proizvodili u Srbiji ili ih dopremali iz Albanije i Kosova, a prodavali u Austriji i Nemačkoj. U akciji pod imenom Maša uhapšene su 22 osobe, otkrivene dve laboratorije, a zaplenjeno je 64 kilograma marihuane.

hapšenje ilustracija

Akcija je, prema navodima srpske i austrijske policije, započela još na proleće 2016. Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika pri Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Goran Papić je objasnio da je istraga pokrenuta 1. aprila prošle godine. 

Sa Kosovom “samo obaranje kurira”

Na pitanje, kako se odvija saradnja sa kosovskim kolegama, Papić je rekao da nema lepo iskustvo.

Ne sarađujemo previše i ta saradnja se svodi samo na 'obaranje' kurira“, rekao je on.

Organizovanu kriminalnu bandu, prema navodima Papića, vodila su dva srpska državljana, a grupa je imala dva kraka koja su koristila iste kurire.

Jedan od kurira uhapšen je u Beču 8. marta ove godine, kada je pokušao da proda narkotike isledniku na tajnom zadatku.

„Kada sumiramo rezultate zaplenili smo 64 kilograma marihuane, kao i jedan manji broj kolačića marihuane, pronašli dve laboratorije i uhapsili 22 osobe“, rekao je Papić.

Objasnio je da je srpska policija u trag ovog kriminalnoj organizaciji ušla tokom jedne druge istrage, odnosno jedan kurir bande koja je praćena imao je veze sa grupom ovom iz operacije „Maša“.

Šef kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala u Saveznoj kriminalističkoj službi Andreas Holcer rekao da je u novembru upućen zahtev Austriji za saradnju u ovom slučaju.

U okviru te saradnje Austrija je uspela da reši i jednu pljačku zlatare u Beču, iz koje je ukradena roba u vrednosti od 100.000 evra, koja se dogodila u januaru.

Holcer je istakao da je specifičnost ove bande što je polikiriminalno delovala, odnosno, što je trenutno trend, nije se bavila samo jednom vrstom kriminala – švercom narkotika, već i drugim krivičnim delima.

Inače grupa je, kako je dodao, komunicirala preko raznih servisa mesindžera.

Izvor: RTS