Aktivisti Inicijative mladih osuđeni zbog razvijanja transparenta na tribini sa Šljivančaninom

Prekršajni sud u Rumi, odeljenje u Inđiji osudio je osam aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, zbog toga što su na tribini Srpske naredne stranke u Beški na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin razvukli transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ i izrazili protest duvanjem u pištaljke, saopštila je danas Inicijativa. Iako se na snimcima jasno vidi da su aktivisti, dok su izražavali miran protest napadnuti, sudovi nisu uvažili njihove prijave, a funkcioneri Srpske napredne stranke, i predstavnici države su optuživali aktiviste Inicijative mladih da su sami odgovorni za incident. Ovakva presuda otvara pitanje sistema vrednosti za koji se zalaže država – dok ratni zločinci govore na tribinama vladajuće stranke i drže predavanja u Vojnoj akademiji, oni koji se podsećaju na žrtve bivaju, zasad doduše prvostepeno, osuđeni.

Inicijativa u saopštenju podseća da su aktivisti nakon razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje aktivista povređeno tom prilikom, i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil. Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista, i odbilo da vodi postupak za prebijanje aktivista.

Inicijativa najavljuje žalbu na ovu presudu i poručuje da će „nastaviti svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije“.

Slučaj Beška: Država protiv građana

Insajder bez ograničenja: "Sukob oko sistema vrednosti" (EMISIJA)

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa „ne pristaje na društvo u kom se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni protest protiv ratnog zločinca“.

„Protagonisti politike koja je vodila ratove i činila zločine i danas pokušavaju da oblikuju javno mnjenje u Srbiji i za to imaju podršku brojnih institucija u Srbiji, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Prekršaj za koji su aktivisti osuđeni: 'ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana' predstavlja vrhunac cinizma. Sramotno je da oni koji podsećaju i stide se ratnih zločina budu osuđeni za vređanje javnog morala građana, a ratni zločinci budu zaštićeni od strane sudova, ali i od strane političkih elita, učestvuju u predizbornim kampanjama, predaju na Vojnoj akademiji i sede u rukovodstvima političkih stranaka“, navodi se u saopštenju Inicijative .

“Nakon incidenta u Beški, predstavnici vlasti su redom stali u zaštitu Šljivančanina i osudili protest Inicijative, Srpska napredna stranka nas je nazvala fašistima, a tadašnji premijer Vučić je decidno izjavio da smo prekršili Zakon o javnom redu i miru, što je Prekršajni sud sada samo potvrdio“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa poručuje da je „od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista Inicijative mnogo je važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da sa politikom devedesetih konačno raskrstimo i počnemo da gradimo mir u regionu. Srbija ne može napredovati u svojim unutrašnjim demokratskim procesima, regionalnoj saradnji, niti evropskim integracijama dok se ne suoči sa ratnom politikom, zločinima koji su učinjeni u ime te politike i jednom zauvek se odrekne nacionalizma, mržnje i netrpeljivosti koji su izazvali sve najteže tragedije poslednjih trideset godina“.

Podsetimo, na tribini SNS-a u Beški kod Inđije u januaru 2017. dogodio se incident kada su aktivisti Inicijative pre početka govora Veselina Šljivančanina, osuđenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, razvili transparent na kojem je pisalo "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama". Ovaj potez aktivista izazvao je reakciju publike, a na video snimku koji je redakciji Insajdera dostavila Inicijativa mladih moglo se videti da su aktivisti Inicijative grubo izgurani iz sale.

Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup "krupni mladići" su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji.

Svih devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su bili na tribini SNS-a policiji je dalo izjavu i do detalja ispričalo šta im se te noći dogodilo, dok je troje njih odlučilo da podnese i krivične prijave protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja na tribini i nakon nje, krivičnog dela povreda ravnopravnosti i prinude.

Međutim, uprkos izjavama koje su aktivisti Inicijative dali Policiji u Beški i prepoznavanja pojedinaca koji su ih tukli, Tužilaštvo u Staroj Pazovi je odlučilo da krivičnu prijavu odbaci jer ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi.

Zbog toga su troje aktivista Inicijative podneli privatnu tužbu za naknadu materijalne i nematerijalne štete protiv SNS u aprilu 2017. zbog odgovornosti za organizaciju javnog okupljanja na kome su napadnuti, prebijeni i kad im je razbijen automobil.

Nakon toga, ovo Tužilaštvo je podnelo prekršajne prijave protiv aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški.

Incidentom u Beški novinari redakcije Insajder bavili su se u emisiji Insajder bez ograničenja “Sukob oko sistema vrednosti”.