Alarmantno stanje u regionu zbog koronavirusa

Broj zaraženih i preminulih u regionu raste iz dana u dan. Crna Gora je u Evropi prva po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. U Sloveniji je na 30 dana proglašena epidemija koronavirusa a od sutra i policijski čas. Procenat zaraženih u ovoj zemlji je preko 20 odsto od broja testiranih, a isti bilans imaju i Albanija i Severna Makedonija.

Poseban ulaz u UKC Ljubljana za hitne slučajeve u vreme koronairusa. Foto: BETAPHOTO/STA/Daniel NovakovicDS)

Posebno teška situacija je u Crnoj Gori koja, prema podacima evropskih statističkih centara, ima najveći broj zaraženih u Evropi na 100.000 stanovnika od početka pandemije koronavirusa.

Prema poslednjim dostupnim podacima u Crnoj Gori je juče preminulo pet ljudi, a ukupno je potvrđeno još 188 slučajeva zaraze.

Na osnovu izračunatih opštinskih stopa kumulativne incidencije pooštrene su mere u šest opština - Žabljaku, Budvi, Cetinju, Ulcinju, Kolašinu i Bijelom Polju, dok su u tri ublažene - Beranama, Nikšiću i Andrijevici.

U Sloveniji je sinoć zvanično proglašena epidemija kovida19. Vlada Slovenije saopštila je da će stanje epidemije kovid19 u celoj zemlji biti na snazi 30 dana. 

Na taj korak Vlada se odlučila u skladu s prethodno usvojenim planom, a posle rezultata poslednjeg testiranja koji su pokazali da je petina testiranih pozitivna na koronavirusa. Zdravstvene vlsasti od utorka uvode policijski čas od 21 do šest sati, najmanje na mesec dana, što je prvi put od početka epidemije, prenosi agencija AP.

Slovenija je najnovija među zemljama Evrope koje su uvele policijski čas radi suzbijanja širenja zaraze, a pre nje su to između ostalog uradile Francuska i Belgija.

Vlasti su danas takođe navele da će okupljanja biti ograničena na šest ljudi, a biće zabranjeno i kretanje iz jedne opštine u drugu.

Prema poslednjim podacima u ovoj zemlji potvrđeno je 537 novih slučajeva zaraze od 2.673 testiranih, što je više od 20 odsto inficiranih u odnosu na broj testiranih.

U poslednja 24 sata preminuo je jedan oboleli, čime se broj preminulih od početka epidemije popeo na 189.

Aktiviranjem plana za suzbijanje epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mera, u zavisnosti od broja pacijenata i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima obolelim od kovida19.

Uoči sinoćne onlajn sednice Vlade na kojoj je doneta odluka o proglašenju epidemije premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u sprovođenju mera, posebno ističući napore zdravstvenih radnika u sprečavanju širenja virusa.

Preko 20 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih je i u Albaniji, u kojoj je u poslednjih 24 sata od 1.276 testiranih na koronavirus, bio pozitivan 281.

Uz nova tri smrtna slučaj, ukupan broj preminulih porastao je na 451.

U Bosni i Hercegovini je prema podacima zdravstvenih institucija potvrđen 541 novi slučaj zaraze, preminulo je 13 osoba koje su bile pozitivne na prisustvo koronavirusa.

Time je ukupan broj slučajeva kovida19 porastao na 34.661, dok je preminulo 997 ljudi.

U protekla 24 sata u entitetu Republika Srpksa izvršеnо је tеstirаnjе 799 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 255 оsоba.

U istom period Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 11.812 slučајеvа virusаkоrоnа, opоrаvilо se ukupnо 7.495 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 90.394 оsоbа.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 393 nova slučaja zaraze, dok je 11 osoba umrlo, od kojih je najmlađa 1981. godište, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Hrvatska poslednjih dana beleži povećanje broja zaraženih, a broj novoobolelih prelazio je i 1.000 dnevno.

Nadležni svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i obaveze nošenja zaštitinih maski u zatvorenom, jer je sve veći pritisak na zdravstveni sistem, a u desetak bolnica je ušao virus.

Goranka Petrović, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je kako se i ove nedelje očekuje rast broja novoobolelih, ali se, kako kaže, nada da će se doslednom primenom mera koje su donete, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast broja obolelih, prenosi HRT.

Preporuka je i da se maske nose na otvorenom ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Zagrebu je uvedeno obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, ako se ne može držati razmak od dva metra.

S druge strane, zbog dobre epidemiološke situacije, Istarska županija izuzeta je od primene obaveznog korišćenja maski za lice za goste u ugostiteljskim objektima.

Dvocifren broj preminulih u periodu od 24 sata ima i Severna Makedonija, u kojoj je juče registrovano još 428 novozaraženih, dok je preminulo 10 osoba.

U Severnoj Makedoniji je od početka epidemije zaraženo 23.628 ljudi, preminulo je 834, a broj aktivnih slučajeva trenutno je 5.555, prenela je MIA.

U Mađarskoj je juče registrovano 1.474 pozitivnih na koronavirus. Prema podacima sajta Worldometers, preminulo je još 33 obolelih u poslednjih 24 sata.

Najviše zaraženih u jednom danu zabeleženo je, 17. oktobra, 1.791.

Ukupno je u Mađarskoj zaraženo 46.290, a preminulo je 1.142 osobe.

Broj zaraženih u svetu premašio je 40 miliona, od kojih se do danas oporavilo više od 30 miliona, a preminulo je oko 1.120.000 ljudi.

Izvor: Insajder