Aleksandar Vučić na pitanje Insajdera: Koliko znam Etihad ostaje u Er Srbiji (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara Insajdera rekao je da očekuje da se Etihad neće povući iz Er Srbije, u kojoj kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata ima 49 odsto vlasništva, a država Srbija 51 odsto.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

„Što se tiče Etihada, koliko znam oni ostaju u priči, nisam obavešten o bilo čemu drugačijem“, rekao je Vučić.

Na potpitanje novinara Insajdera šta se dešava sa deset Er Bas aviona koji bi trebalo da stignu ove godine, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će proveriti.

„Proveriću pa ću vas obavestiti“, rekao je Vučić dodajući da je ono u šta je siguran to da će Er Srbija, što je, kako je dodao, užasno teško, ostvariti profit ove godine.

„Ono što sam siguran to je da će Er Srbija, što je užasno teško, ostvariti profit ove godine. A ja ih pozivam da svoju uslugu u godinama koje su pred nama dodatno poprave, i ne samo na prekookeanskom letu, već i na drugim letovima. I uveren sam da će imati tim još veći broj putnika i da će moći još uspešnije da posluju“ , dodao je Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, ljudi treba da znaju da sve aviokompanije propadaju.

„Posebno male nacionalne gotovo da ne mogu da opstanu. A mi ne samo da uspevamo da opstanemo, nego i da pravimo dobar posao“ , dodao je predsednik Srbije.

Er Srbija posluje pozitivno ali tako što kao prihod računa državna davanja

Prema finansijskim izveštajima ova aviokompanija prethodnih godina poslovala je profitabilno ali zahvaljujući donacijama države. Prema potpisanim dokumentima, državna pomoć bi trebalo da traje do kraja 2016. godine. Upravo zbog ovoga, zbog prave slike stvari o poslovanju ove kompanije, važan je finansijski izveštaj Er Srbije za prethodnu godinu koji još nije javno objavljen.

Do tada, ostaje činjenica da je Er Srbija prethodne godine završavala u plusu ali uz pomoć države.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, država je Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od 3,3 miliona evra.

Naredne godine on je bio još veći i iznosio je četiri miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra.

Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za tri godine iznosio ukupno 159,5 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.

1. jula 2018. Etihad može da napusti sve

Podsetimo, prema Nacrtu ugovora koji je objavio BIRN, Ugovor o uslugama podrške Etihadovog menadžmenta oročen je na 1. januar 2019. On se automatski produžava na još pet godina, osim ako Etihad pisanim putem ne obavesti Er Srbiju do 1. jula 2018. da želi da raskine Ugovor o uslugama podrške.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali je u intervjuu za sajt Tango Six iz marta 2016. praktično potvrdio da je ovakav ugovor na kraju i potpisan.

Uz to je izneo i podatak da postoji mogućnost da Etihad ove godine izađe i iz vlasništva Er Srbije.

Foto: Srđan Ilić / Aerodron Nikola Tesla Beograd.

„Ugovor koji imamo je na pet plus pet godina po pitanju menadžmenta, i imamo dve mogućnosti. Etihad ima menadžment ugovor, ali je i suvalsnik kompanije. Postoji opcija da ako izađu kao menadžer – izađu i kao suvlasnik. Tu postoji mogućnost, i upravo je nama cilj da imamo samoodrživu kompaniju za slučaj da Etihad izađe“ , rekao je tada Siniša Mali.

Bez plana B ukoliko Etihad izađe

Inače, današnja izjava predsednika Srbije nije nova imajući u vidu da najviši predstavnici vlasti prethodnih dana neretko izjavljuju da očekuju i da se nadaju da Etihad neće izaći iz Er Srbije. To je nedavno navela i premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanja novinara Insajdera.

Istovremeno, iz njihovih izjava nije jasno šta je „plan B“ ukoliko se takav scenario ipak desi. Naime, 2013. možda i jeste bilo realno očekivati dobar rezultat jer je Etihad bila kompanija koja je beležila najbrži rast u svetu, ali od tada do danas, puno toga se promenilo kada je u pitanju poslovanje  kompanije Etihad.

Kako se ispostavilo ovakva ekspanzija nije dala željene rezultate. Sredinom 2017. objavljeno je da je Etihad prethodne godine napravio gubitak od čak 1,8 milijardi dolara.

Prvo je 2017. bankrotirao Air Berlin prekinuo sve operacije, flotu i slotove i pilote su preuzeli Lufthanza i Easy Džet.

Al Italija je proglasila bankrot u maju 2017 i pred prodajom je.

Prošle godine Etihad je prodao i Darvin koji je prethodno bio preimenovan u Etihad Regional.

Od svih investicija u Evropi Etihad je zadržao udeo samo u Er Srbiji.

Neisvesna isporuka 10 Er Bas aviona

Podsetimo, nedavno je agencija Rojters pozivajući se na nekoliko izvora navela da bi aviokompanija Etihad mogla da otkaže nabavku aviona ili da bitno promeni porudžbinu za čak 160 aviona koji su naručeni 2013. Ova vest važna jer jer bi mogla da ima posledice i po Er Srbiju jer je srpska aviokompanija preko Etihada koji je vlasnik 49 odsto kompanije naručila 10 novih aviona 2013. godine koji treba da stignu ove godine. 

Upravo ova činjenica, kao i odgovor Er Basa za Insajder da nemaju planiranu isporuku za Srbiju, bio je povod za danas postavljena pitanja o sudbini 10 naručenih aviona.

Transformacijom JAT-a u Er Srbiju i poslovnim aranžmanom sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Insajder se bavio u serijalu „Srpsko-arapska posla“. Srbija je za pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine od otplate dugova do investiranja, dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Više o svemu ovome pogledajte u tri emisije serijala Insajder „Srpko-arapska posla“.