Aleksandar Vučić ne vidi problem u finansiranju Er Srbije: Jedino ako nije nečija želja da nas prijavi EU (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna tačno zbog čega je na osnovu strategije o razvoju turizma država izdvojila 12 miliona evra za pomoć Er Srbiji, ali da „misli da je to učinjeno zbog leta za Njujork“. Odgovarajući na pitanja Insajdera, Vučić je istakao da nema problema u finansiranju Er Srbije kao i da država neće uništiti svoju avio kompaniju, „ako je nečija želja da nas prijavi Evropskoj uniji“. Prema zakonima EU zabranjena je državna pomoć nacionalnim avio prevoznicima a istovremeno Srbija više nema ugovornu obavezu da investira u Er Srbiju.

Aleksandar Vučić

Iako je prema ugovoru sa Etihadom država bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016, finansiranje nacionalne aviokompanije sredstvima iz budžeta se nastavilo. Kako se može videti u najnovijim finansijskim izveštajima ove kompanije osnov za nastavak finansiranja tokom 2017. pronađen je u Strategiji za razvoj turizma, a samo po ovom osnovu kompaniji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra.

U Strategiji se međutim nigde eksplicitno ne predviđa izdvajanje iz budžeta za pomoć Er Srbiji, a odluku o isplati sredstava nije donelo Ministarstvo trgovine i turizma, već Vlada Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić danas je rekao da ne zna detalje o finansiranju Er Srbije na osnovu strategije razvoja turizma ali da je Er Srbija „najbolja kompanija u regionu“

„Pošto vidim da imate potrebu da dokažete kako je Er Srbija užasna kompanija, Er Srbija je u regionu ubedljivo najbolja kompanija. U regionu ništa ne funkcioniše od tih nacionalnih avio kompanija. Tako da mi smo svi zadovoljni kako to funkcioniše. Mi smo mala zemlja, nismo Turska koja ima svojih 40 velikih areodroma i koja ima destinacije po celom svetu i to subvencioniše sa desetinama milijardi. Mi gledamo da preživimo, da ljudi imaju posao i da budemo bolji od drugih u regionu“.

Aleksandar Vučić je naveo i da se usluga Er Srbije popravlja, kao i da nema problema u njihovom finansiranju.

„Nema problema ni u finansiranju, jedino ako nije nečija želja da nas prijavi EU pa da bi neko rekao uništite svoju kompaniju da ne biste bili ispred drugih u regionu. Mi nećemo da uništavamo svoje, čuvaćemo svoje i gledaćemo da radimo i dalje uspešno“, rekao je predsednik Srbije.

Er Srbija je u poslednjem finansijskom izveštaju prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od 20 miliona evra, dok je ukupna dobit kompanije iznosila 16 miliona. To znači da  bi bez davanja države Er Srbija četvru godinu za redom završila u minusu.

Početkom meseca, ministar finansija Siniša Mali rekao je za Insajder da je država nastavila sa finansiranjem Er Srbije, samo zbog „razvoja turizma“, odnosno ulaganja u letove za Severnu Ameriku.  To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić ocenjujući da je „neozbiljno“ pitanje Insajdera da li je u Strategiji za razvoj turizma pronađen mehanizam da se nastavi sa finansiranjem Er Srbije.

Strategija razvoja turizma je usvojena krajem 2016, upravo u vreme kada je po ugovoru, država trebalo da prestane sa subvencionisanjem nacionalnog avio prevoznika.  U tom dokumentu među priiritetima nije navedeno održavanje avio linije Beograd - Njujork a kada je u pitanju avio prevoz, kao ciljevi strategije navode se samo obezbeđivanje pristupa niskobudžetnim kompanijama i stvaranje vlastite čarter kompanije.

Strategija o razvoju turizma je usvojena za period do 2025 godine, pa se postavlja pitanje da li će država po istom osnovu nastaviti da subvencioniše Er Srbiju i u narednih sedam godina. 

Bez donacija, Er Srbija bi u jednom periodu imala gubitke veće nego JAT 

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija iz UAE Etihad.

Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016

Arapska kompanija dala je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je za ovih pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od  3,3 miliona evra. Naredne godine on je bio još veći i iznosio je 4 miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra, dok je prošlogodišnja dobit oko 16 miliona evra.

Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za četiri godine iznosio ukupno oko 180 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.