Aleksić (NS): Vlasnik Jovanjice bio zajedno s predsednikom u više privrednih delegacija; Martinović: Dokaz da niko nije zaštićen

Poslanik Miroslav Aleksić danas je izjavio da je Predrag Koluvija, koji je nedavno uhapšen nakon što je na njegovom gazdinstvu „Jovanjica“ pronađena ogromna količina marihuane, više puta bio član privrednih delegacija koje su sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem putovale u inostranstvo. To je potvrdio i poslanik SNS Aleksandar Martinović, koji je istakao da to pokazuje da niko nije zaštićen od zakona.

Jovanjica

Već danima traje polemika funkcionera Narodne stranke Miroslava Aleksića i članova SNS da je vlasnik gazdinstva „Jovanjica“ povezan sa funkcionerima iz vlasti. Aleksić je danas naveo da je Predarg Koluvija više puta bio član privrednih delegacija koje su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem putovale u inostranstvo.

Aleksić je rekao da je Koluvija učestvovao na privrednim forumima 2015, 2016. i početkom 2019. godine u Moskvi, Kazahstanu i Beogradu.

„Pitaću Aleksandra Vuičića da li se seća svih delegacija privrednih koje je predvodio po svetu, a u kojima je jedan od privrednika bio Predrag Koluvija”, naveo je on, a preneo je N1.

Aleksić je pokazao fotografiju, za koju tvrdi da je reč o agendi Privredne komore Srbije sa rusko-srpskog biznis foruma koji se održavao u Moskvi 27. oktobra 2015. On je rekao da je tu delegaciju predvodio Aleksandar Vučić zajedno sa još nekoliko resornih ministara, a jedan od članova srpske delegacije bio je i Predrag Koluvija, odnosno direktor preduzeća “Jovanjica”.

Aleksić je dodao da je Koluvija bio predstavljen kao privrednik i na srpsko-slovenačkom poslovnom forumu, održanom u Beogradu 28. januara 2019.

On je istakao da se ministar poljoprivrede Branislav Nedimović često viđao sa Koluvijom, a da je Ministarstvo poljoprivrede izdalo „Jovanjici” dozvolu za uzgoj industrijske konoplje.

Martinović: Da je država htela da zataška aferu, da li bi Koluvija bio uhapšen pred kamerama

Navode o odlasku Koluvije sa predsednikom Srbije na privredne forume u inostranstvo potvrdio je poslanik SNS Aleksandar Martinović. On je rekao da to ne znači da je vlasnik „Jovanjice” zaštićen od primene zakona.

„Niko u Srbiji nije zaštićen. To moraju građani Srbije da znaju, čak ni čovek koji je bio u privrednoj delagaciji i stajao pored Aleksandra Vučića”, naveo je Martinović.

On je rekao da su besmislica navodi da država preko najviših funkcionera uzgaja drogu, ukazujući da je policija koja je državni organ uhapsila osumnjičene i zaustavila proizvodnju.

„Da je država htela da zataška aferu da li bi pred kamerama bio uhapšen Koluvija i policija pokazala sve šta se nalazi na tom imanju”, upitao je Martinović.

On je rekao da Vučić nije nikada razgovarao sa Koluvijom.

„Ono što je važno je da je taj Predrag Koluvija koji je bio registrovan kao proizvođač organske hrane imao ugovore sa svim trgovinskim lancima. Po toj logici svi koji su zaključivali ugovore su krivi, jer se on u jednom trenutku počeo baviti marihunanom”, naveo je Martinović.

Aleksić je pre nekoliko dana izjavio i da Predrag Koluvija nakon hapšenja prvo pozvao Andreja Vučića, brata predsednika države, da je često kontaktirao sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem i podsetio da su najviši državni funkcioneri su posećivali i promovisali „Jovanjicu“, među njima i Aleksandar Vulin.

Martinović je danas ocenio da je uvlačenje Andreja Vučića u proizvodnju marihuane u Jovanjici, ministara Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina pokušaj da se nanese politička šteta Aleksandru Vučiću.

„Da li mislite da Aleksandar Vučić treba da bude odgovoran što je neko ko je imao dozovolu za organsku proizvodnju počeo da se bavi nelegalnim biznisom. Milim da nije ni, niti je predsednik Republike mogao da zna šta se dešava na tom dobru. MUP čim je dobio informacije došli su i uhapsili ih i zapleninili marihuanu i prateću opremu”, istakao je Martinović.

Vučić: Moj brat nema veze sa čovekom iz Jovanjice

O navodima Aleksića danas je nakon otvaranja radova na izgradnji auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici, govorio i predsednik Aleksandar Vučić. On je rekao da njegov brat nema nikakve veze sa „čovekom iz Jovanjice“ i da njegovi protivnici znaju samo da „mrze“ i nemaju nikakve činjenice za svoje optužbe.

„Moj brat nema veze sa čovekom iz Jovanjice. Gde se i kad sa njim čuo? Zna li neko? Ne zna, jer se to nije dogodilo“, rekao je Vučić.

On je naveo da njegovi protivnici znaju da ga boli kad napadaju njegovu porodicu i proglašavaju ih mafijašima.

„Šta je smisao afere Krušik? Lagali su da smo izvozili mine u Ukrajinu, pa su govorili da Putin neće da me primi, a poklonio je pušku, verovatno što ne ceni Srbiju“, rekao je Vučić.

Hapšenje bez saopštenja o još jednoj uspešnoj akciji

Policija je nedavno na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“, na kome je bila dozvoljena proizvodnja industrijske konoplje, pronašla ogromne količine sušenje i sirove marihuane, nakon čega je uhapšeno devet osoba. Međutim, za razliku od uobičajenog ponašanja policije - saopštenja sa svim detaljima o još jednoj uspešnoj akciji – u javnosti se pojavila samo štura nezvanična vest koju je objavila Radio televizija Vojvodina. Informaciju je naknadno novinarima Insajdera potvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ubrzo je poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare izjavio da je proizvodnja marihuane na „Jovanjici“ bila veliki državni posao, da je marihuana pakovana u pakete na kojima je pisalo „Kosovo“, a da je vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija po hapšenju prvo zvao Andreja Vučića, brata predsednika države.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal Insajderu je rečeno da je 15. novembra doneta naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Svih devet lica je saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svima je sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor.

Dokumentacija do koje je došao Insajder pokazuje da je država dozvolila da se na imanju Jovanjica proizvodi industrijska konoplja. To se vidi u rešenju Ministarstva poljoprivede do kojeg je došao Insajder, a kojim je pre šest meseci firmi „Superior” iz Velike Plane data dozvola za gajenje industrijske konoplje, dok je u staklenicima firme „Jovanjica” u ovom poslu dozvoljeno da proizvodi sadnice, odnosno biljke konoplje.

Prema rečima Vlade Đokovića iz Uprave za zaštitu bilja, 2013. godine samo dva proizvođača su dobila dozvolu, dok je ove godine izdato mnogo više i to 49 rešenja.

„Znači to je bilo 3 hektara sada smo mi dali saglasnost za preko 800 hektara“, kaže Đoković.

Proizvodnja industrijske konoplje bez adekvatne kontrole

Na imanju koje ima dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje, mesecima je gajena marihuana. Dozvolu za uzgoj industrijske konoplje daje Ministarstvo poljoprivrede, kada proverava i da li u semenu biljke ima do 0,3 odsto opojne supstence THC, kao što je dozvoljeno. Ova supstanca se u mnogo većem procentu nalazi u marihuani i njen uzgoj je krivično delo. Zato je provera važna, a upravo u tome je problem, jer prema istraživanju Insajdera adekvatne kontrole nema. Istovremeno biljke izgledaju slično.

Đoković ističe da kada je u pitanju kontrola tu je najvažniji MUP.

„MUP jedino može da vrši kontrolu prisustva količine THC i jedina da kažem je njihova analiza validna”, kaže Đoković.

U slučaju „Jovanjice” sporno je i to što je izdata dozvola za proizvodnju industrijskog konoplja namenjena za izvoz i to firmama koje posluju u Makedoniji i Sloveniji - zemljama u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa odnosno marihuane u medicinske svrhe. Prema pisanju medija, litar takvog ulja na tržištu se prodaje za skoro 95 hiljada evra. Propisi u Srbiji međutim ostavljaju dovoljno prostora da se dozvola za uzgoj industrijskog konoplja zloupotrebi. 

Izvor: Beta, N1, Insajder