Aljbin Kurti izabran za premijera Kosova

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti večeras je ponovo izabran za predsednika Vlade Kosova, nakon što ga je u Skupštini podržalo 67 poslanika, šest više od neophodne većine.

Aljbin Kurti

Nova vlada ima 15, a potpredsednici su Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministarka spoljnih poslova. Ministar finansija je Hekuran Murati, ministar pravde Aljbulena Hadžiju, zdravlja Arben Vitija, tehnologije Arberije Nagavci, ministar kulture Hajrulah Кeku, lokalne uprave Eljbert Кrasnići, životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiju, a ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci.

Za ministra odbrane Kurti je predložio Armenda Mehaja, unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlu, industrije, preduzetništva i trgovine Rozetu Hajdari, ministra ekonomije Artana Rizvanolija, ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, dok će ministar regionalnog razvoja biti Fikrim Damka, preneo je Kosovo onlajn.

Kurti je u ekspozeu obećao da će pandemija biti izazov broj jedan i da će nova vlada u toku godine obezbediti vakcine za 60 odsto stanovništva.

Kada je reč u dijalogu sa Srbijom Kurti je naglasio da bez "priznavanja nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje".

Prema njegovim rečima, Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, a naglasio je da se ne može postići nijedan napredak ako nema napretka u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu.

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative", rekao je Kurti.

Na sednici su se čule i kritike koje su stizale uglavnom od poslanika koji nisu želeli da podrže izbor nove kosovske vlade.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić, rekao je da se krši zakon i zagarantovana prava, navodeći da Srpskoj listi, koja je predala 11 potpisa poslanika, sleduju dva, a ne jedno ministarstvo.

Simić je rekao da će zbog toga Srpska lista pravdu zatražiti pred Ustavnim sudom i da neće glasati za vladu.

Optužbe o kršenju zakona stigle su i od predsednika Demokratske partije Kosova Envera Hodžaja, koji je rekao da „glasanje za premijera pre nego što je izabran predsednik Kosova nije u skladu sa zakonom".

Ranije danas izborom predsednika i pet potpredsednika konstituisana je Skupština Kosova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara, a Centralna izborna komisija (CIK) je sredinom marta potvrdila konačne rezultate, prema kojima je Pokret Samopredeljenje osvojio 50,28 odsto glasova, čime u Skupštini ima 58 od 120 poslaničkih manda

Izvor: Fonet, Insajder