Ambasada SAD: Vlada Srbije bez značajnog napretka u slučaju Bitići

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ocenila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ubistva trojice državljana SAD - braće Bitići i pozvala nadležne da nastave da istražuju taj slučaj.

"Vlada Srbije nije učinila nikakav značajan napredak u tom pogledu. SAD pozivaju nadležne organe Srbije da nastave da istražuju svaki trag kako bi osigurale da se kriminalci koji su odgovorni za ubistvo braće Bitići, budu izvedeni pred lice pravde", navela je Ambasada SAD za Danas.

Ambasada je navela da je taj slučaj jedan od najviših prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

"Predmet braće Bitići je pred sudom za ratne zločine u Beogradu i ja verujem da će počinioci biti otkriveni, ali on ne može biti predmet postupanja Specijalnog suda, jer taj sud je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji se odnosi na ograničeni vremenski period i zločine koji su se desili na Kosovu i Metohiji, a braća Bitići nisu ubijena na Kosovu", izjavila je u januaru ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Braća Bitići - Ilij, Agron i Mehmet - imali su 21,23 i 25 godina, rođeni su na Kosovu, a odrasli u SAD. U proleće 1999. u Njujorku su se priključilii Atlanskoj brigadi OVK koju su formirali albanski emigranti. Na Kosovo, tokom rata, su ušli iz Albanije.

Uhapšeni su kao civili, i to zbog ilegalnog boravka na teritoriji Srbije. Policija ih je u blizini Merdara zaustavila i s obzirom na to da nisu imali dokumenta odvedeni su u sud u Kuršumliju. 

Na pitanja Insajdera o slučaju braće Bitići odgovarao je i ambasador SAD -a Kajl Skot koji je rekao da neprocesuiranje odgovornih za ovaj slučaj predstavlja teret za odnose SAD i Srbije.

Pred sudom u Kuršumliji osuđeni su zbog ilegalnog boravka na 15 dana zatvora.

Protiv njih nije vođen nijedan postupak koji bi imao veze s učešćem u OVK, niti su ih istražni organi Srbije ikada teretili za bilo šta što ima veze s ratom.

Na izdržavanje zatvorske kazne iz Kuršumlije poslati su u Prokuplje, nakon čega je trebalo da budu deportovani uz zabranu ulaska u Jugoslaviju na dve godine. To se nikada nije dogodilo jer su nečijom odlukom ubijeni.

Njihova tela pronađena su 2001. u masovnoj grobnici na istoku Srbije, odmah pored kampa specijalnih jedinica Policije.

Šef obuke u kampu je bio Goran Radosavljević Guri, a u kampu su bili i pripadnici JSO-a kojima je komandovao Milorad Ulemek, ali i pripadnici Posebnih jedinica policije - PJP.

Slučajem ubistva braće Bitići Insajder se bavio u emisiji Insajder bez ograničenja -"Kolektivna amnezija" koja je emitovana krajem 2016. godine.

Za Insajder bez ograničenja je o ovom slučaju tada govorio i brat ubijenih Fatos Bitići, koji je u došao u Beograd kako bi se sastao s predstavnicima vlasti.

Izvor: Beta, Insajder