Američki državni sekretar pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je Stejt department.

Hašim Tači i Majk Pompeo Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/Betaphoto

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije", navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku "suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", piše u saopštenju.

Tači je posle sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta kosovskog predsednika.

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

"Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

Tači je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi Kosova.

Tokom posete SAD Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

Vlada Kosova izglasala je prošle nedelje povećanje taksi na proizvode iz Srbije  na čak 100 odsto, kršeći time odredbe CEFTA sporazuma. Kako je izjavio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, to je učinjeno jer je Kosovo „dugo vremena ometano, kako u transportu, tako i u analizi i bilo kom instrumentu CEFTA“. Haradinaj jenaveo da ova mera neće biti ukinuta dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

Evropska unija apelovala je na Prištinu da ukine takse.

Ova mera dovela je do uznemirenja stanovnika na severu Kosova.

Izvor: Beta, Insajder