Ana Brnabić na pitanje Insajdera o hapšenju grupe Veljka Belivuka: Sve što Stefanović i ja sada kažemo može ugroziti istragu (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić kaže da je zadovoljna radom na razbijanju organizovane kriminalne grupe, koju sudeći prema izjava zvaničnika, predvodi vođa jedne od navijačkih grupa Partizana Veljko Belivuk. Iako je pitanje Insajdera bilo upućeno premijerki i doskorašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću, odgovorila je samo premijerka uz objašnjenje da je sada zbog nastavka istrage od presudne važnosti da vode računa šta iznose u javnost.

Premijerka Ane Brnabić na svečanosti povodom 100 dana rada Vlade Foto: Srđan Ilić

Novinari Insajdera su na konferenciji povodom sto dana rada Vlade premijerku i donedavnog ministra policije, a sada ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, pitali ko je u državi odgovoran za to što je grupa uhapšena pre dva dana dostigla takav nivo organizacije da može da se poredi sa nekadašnjim zemunskim klanom, što znači da može da ugrozi bezbednost države, uz konstataciju da dobro razumemo važnost ovog hapšenja kao redakcija koja od 2009. godine neprestano izveštava o tome kako navijačke grupe služe kao paravan za različite kriminalne aktivnosti.

Odgovor na pitanje ko je za to odgovoran nismo dobili, a na pitanje je odgovorila samo premijerka.

“Što se tiče hapšenja, time bih ostavila da se bave nadležne institucije i ne bih dalje govorila o tome da ne bih ugrožavala istrage u toku i operacije koje se planiraju, zato što je ovo bio najveći, ali prvi udarac. Operacija se nastavlja i zadovoljna sam kako sve nadležne službe rade svoj posao, kako sarađuju, kako sarađuju s nezavisnim organima kao što je Tužilaštvo za organizovani kriminal”, rekla je ona.

Zatim je zamolila da zbog osetljivosti teme o tome danas ne izjašnjava doskorašnji ministar policije. 

“Bilo šta što ministar Stefanović ili ja sada kažemo može da ugrozi tok istrage i operacije. Zamoila bih da ministar Stefanović ne govori o tome jer je osetljivo pitanje. Ovi koje tražimo i koji se kriju ili koji ne znaju da ih tražimo i da li bi trebalo da se kriju prate sve što kažemo da bi dobili bilo kakvu ideju o tome šta ćemo mi dalje uraditi”, rekla je Brnabić.

Novinari Insajdera godinama u serijalima i drugim emisijama, kroz brojne tekstove i istraživanja iznose činjenice o tome da su grupe skrivene iza navijačkih boja najvećih fudbalskih klubova  zemlji odgovorne za najteža krivična dela, ali i da su se institucije pred tim problemom uglavnom povlačile.

U serijalu “(Ne)moć države” još 2009. Godine otkriveno je da je policija protiv vođa najvećih navijačkih grupa podnosila brojne krivične prijave koje nisu procesuirane. Nakon ovog serijala usledile su brojne pretnje autorki Insajdera, čak I javno sa sportskih tribina. 

Grupom koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja nevolja između ostalog smo se bavili u emisiji Insajder bez ograničenja “Jači od države”.

O tome koliko je važno da država pokažu snagu I da političari prestanu da koketiraju sa navijačkim grupama između ostalog je bilo reči u emisiji Insajder bez ograničenja “Ko u Srbiji deli pravdu”.

Izvor: Insajder