Ana Brnabić o savetničkim uslugama Blerovog instituta: Ne plaćaju ga građani Srbije, ja sam samo nastavila Vučićevu praksu

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nedavno je raspisao konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije. Na pitanje Insajdera da li je Vlada sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić kaže da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta. Na dodatno pitanje ko ga onda plaća da savetuje srpsku vladu, premijerka nije odgovorila, ali je obećala da će nam njen kabinet na već upućena pitanja dostaviti odgovore.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Na zvaničnom sajtu Instituta za globalne promene objavljen je konkurs za dva savetnička radna mesta na „lokaciji Beograd“. Kako se navodi u prvom oglasu, Blerov institut traži višeg savetnika koji ima „značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika“. On će biti zadužen za „rešavanje ključnih problema visoko prioritetnih projekata Vlade i davanje podrške i doprinosa projektnom menadžmentu, spoljno-političkim brifinzima i strateškim komunikacijama.

Blerov institut je oglasio i radno mesto u Beogradu za višeg savetnika za komunikacije čiji će biti posao da pruža „strateške savete za komunikaciju“ i daje „podršku visokim državnim zvaničnicima u odnosima s javnošću“. I ovde se kandidatima kao uslov postavlja iskustvo u reformi javnog sektora i prethodni rad na razvoju ekonomskih politika.

Skinut oglas sa sajta Blerovog instituta

Iako se konkurs za popunjavanje dva savetnička radna mesta u Beogradu završava tek 21. decembra, oglas više ne može da se pronađe na sajtu. Odgovor na pitanja zašto je oglas skinut i da li to znači da su mesta već popunjena, iz Instituta za globalne promene nismo dobili. 

Novinari Insajdera juče su  Vladi Srbije uputili zahtev sa pitanjima da li postoji ugovor o saradnji s Institutom za globalne promene i koliko je vredan, kao i na koji način je angažovan Institut. Odgovore, međutim, do nismo dobili.

Ista pitanja Insajder je danas na konferenciji za novinare postavio premijerki Ani Brnabić, koja je navela da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“ počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

„Deliviri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili. To ne plaćaju građani Srbije“, navela je Brnabić.

Na pitanje ko onda plaća Institut Tonija Blera, ako ne Vlada, odnosno građani Srbije, premijerka nije odgovorila. Ona je samo navela da joj je poznato da je Insajder u kontaktu s njenim kabinetom povodom ovog pitanja. Na naše podsećanje da smo pitanja o tome postavili još juče njenoj PR službi, ali da odgovor nismo dobili, Brnabić je odgovorila:

„U poslednjih par dana smo dobijali pitanja od istraživačkih medija i obično nam daju rok od pet, šest sati da damo odgovore, i ako u tom roku ne damo odgovore, onda se kaže da smo zatvoreni za saradnju. Molim vas, pa i profesionalno je načelo da se da razuman rok za odgovor. Uz to, nažalost, imamo ozbiljnu kriznu situaciju i nije fer, a čini mi se ni profesionalno, da date rok od pet sati da vam se odgovori na pitanje. Ali, odgovorićemo svakako“.

Novinari Insajdera su pitanja u vezi sa oglasom uputili danas i Blerovom Insititutu, ali odgovor još čekamo.

Institut za globalne promene juče je u odgovoru BIRN-u naveo da se savetovanje ne plaća iz državne kase.

„Institut ima kontinuiran projekat u Srbiji, koji pomaže u pružanju javnih usluga. Ovo čini deo šireg neprofitnog rada Instituta koji podržava vlade širom sveta, a obezbeđen je bez ikakvih troškova na račun Vlade Srbije,“ naveo je Institut.

Vučić: Bler ne pregovara o Kosovu, moje ime nije Toni

Da su srpske vlasti uspostavile kontakt s Tonijem Blerom, mediji u Srbiji prvi put su izvestili u februaru 2015. Tada je zvanično potvrđeno da će u Vladi biti uveden model „deliviri junita“, odnosno poseban način rada svih resora koji je trebalo da unapredi efikasnost rada svih ministarstava.

Kako su mediji pisali, iza tog projekta stajala je organizacija "Toni Bler asošijets“. Do danas, međutim, nisu otkriveni detalji kako je Blerova organizacija dogovorila saradnju s Vladom Srbije, na koji način je regulisana, kao ni ko je konkretno plaća. Nisu poznati ni rezultati te saradnje.

Poslednjih meseci ponovo je aktuelizovana priča oko angažovanja Tonija Blera u Srbiji nakon što je lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio da nekadašnji britanski premijer u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića "iza kulisa pregovara s najvažnijim međunarodnim zvaničnicima" o podeli Kosova, ali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Blerov institut negirali te navode.

Vučić je posle toga naveo da nikakav novac nije dat da bilo ko umesto njega vodi razgovore o kosovskom problemu.

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ rekao je Vučić.

O lobiranju Tonija Blera u ime Srbije početkom oktobra pisao je i londonski Tajm. U tekstu pod nazivom „Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan“, taj britanski list je objavio da je Bler razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i pozvao je da preispita protivljenje podeli Kosova. Kako je navedeno u tekstu, bivši britanski premijer je na istu temu trebalo da razgovara i u Vašingtonu sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

O angažovanju Tonija Blera u Srbiji pisao je i Gardian, koji je objavio da je ugovor o savetovanju između Srbije i Blerove agencije sklopljen u Abu Dabiju, a da će njegove usluge biti finansirane iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.