Ana Brnabić prva žena mandatar za sastav Vlade

Odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vođenje vlade poveri Ani Brnabić po mnogo čemu je istorijska. Ona je prva žena kandidat za premijera Srbije i ujedno javno deklarisana pripadnica LGBT populacije, što tu odluku, u tradicionalističkoj zemlji poput Srbije, čini i politički rizičnom. 

Ana Brnabic

Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Aleksandra Vučića, na to mesto je došla u avgustu 2016. kao stručnjak, a od preuzimanja resora, premijer je isticao njenu stručnost, posvećenost i energiju.

Ana Brnabić zahvalila se predsedniku Srbije na ukazanom poverenju da nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom.

„Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života“ - izjavila je Brnabićeva za "Blic" i dodala da je prihvatila kandidaturu i da počinje da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade.

“Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posetu. Idem da proverim kako funkcioniše sistem kojim smo povezali podatke šest državnih institucija koji omogućava da država bude servis građana. To je važan, reformski, rekla bih revolucionaran projekat za Srbiju i ja ću sa timom u Vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti da radim na reformisanju državne uprave” navela je mandatarka za sastav nove vlade. 

Kritike Ane Brnabić zbog seksualne orjentacije 

O Ani Brnabić u javnosti se umesto iz političkog ugla više govorilo iz ugla seksualne orjentacije, s obzirom da se javno deklarisala kao pripdanica gej populacije. Ovakvom fokusu svakako su doprinele izjave Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije koji je deo vladajuće kolaicije. Govoreći o novom premijeru Marković je početkom juna izjavio da "novu vladu treba da vodi domaćin, koji ima porodicu, koji zna šta su deca”.  On je na pitanje novinara da li bi glasao za premijera koji nema decu, odgovorio odrečno.

Ovu izjavu Ana Brnabić ocenila je kao neodmerenu, neodgovornu i bez ikakve sumnje diskriminatorsku.

“Ne diskriminiše mene ili LGBT populaciju, već sve građane Srbije koji svojom voljom ili iz drugih razloga nemaju ili ne mogu da imaju decu", istakla je Ana Brnabić.

U medijima su se tokom maja već pojavile najave da bi Ana Brnabić mogla da preuzme premijersku poziciju. Mediji su tada preneli nezvanična saznanja da se tome protivi Srpska pravoslavna crkva, pa čak i da lobira da do takvog rešenja ne dođe.

Crkva je međutim ta pisanja medija demantovala navodeći da se Srpska Pravoslavna Crkva ne bavi privatnim životom državnih zvaničnika,  a da je neodgovorno iznositi sablažnjive detalje ili nečija lična iskušenja u medije i tako ljude izlagati potencijalnoj opasnosti.    

“Srpska Pravoslavna Crkva, njen Patrijarh ili bilo koja druga zvanična ustanova ili ličnost, ne meša se u izbor državnih zvaničnka”, saopštio je SPC.

Vučić: Odluku nije bilo lako doneti

Predsednik Srbije je rekao da je predložio Anu Brnabić zato što je uveren da ona poseduje stručne i lične kvalitete, da će raditi vredno kao i da će pokazati poštovanje prema političkim strankama od kojih će dobiti podršku.

“Posle saslušanog mišljenja predstavnika parlmenatarnih lista doneo sam odluku koju nije bilo lako doneti. Doneo sam je u skladu sa interesima Srbije, proklamovanim ciljevima, planom da donosimo dobre rezultate za našu zemlju i građane” rekao je Vućić. 

Foto: Foto: Srđan Ilić / Press konferencija Predsednika Srbije Sleksandar Vucica

"Budući premijer mora da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namene. U oblastima od zdravstva do prosvete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je rekao da Srbija mora da ojača međunarodnu poziciju i na istoku i na zapadu i ostvari bolju saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.

„Pred nama su teški izazovi, mnogo problema. Ali evo imamo jedan problem manje, i to je da obavestim i nju, da je danas budžet Srbije 20 milijardi suficita na šta sam ponosan“ poručio je Vučić.

Vučić je istakao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), već njegova želja da nađe dobro rešenje.

On je rekao i da će suštinski politički deo voditi Ivica Dačić, kao i da će SPS najverovatnije imati jednog ili dva ministra više u novoj Vladi.

Odgovarajući na pitanje da li je Ana Brnabić samo prelazno rešenje do novih izbora, Vučić je rekao da „iako mnogi tako misle, on se ne bavi kalkulacijama“.

Sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog.

Ko je Ana Brnabić

Ana Brnabić je rođena je 1975. godine u Beogradu.  Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.

Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. 

Foto: Srđan Ilić / Ana Brnabić

U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije. 

Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. kada je sajt objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Kontinental vind partners (CWP), ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. 

Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun CWP tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Ana Brnabić tada je kao direktorka Kontinental Vind Srbija zajedno sa direktorom EMS Nikolom Petrovićem i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. 

Nakon toga Ana Brnabić pominjana je osoba koja vodi "deliveri junit" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživeli.

U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali.

U avgustu 2016. postala je ministarka u Vladi Srbije.

Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. 

Sama Ana Brnabić pre deset dana rekla je da bi razmislila o mestu premijera ukoliko joj tako nešto ponudi predsednik Aleksandar Vučić.

"Trudim se da sve što se dešava ne utiče na mene i da ostanem predana tome da završim započeto u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave", rekla je ona.