ANEM osudio napad na ekipu TV N1

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je napad na ekipu televizije N1, koja je za potrebe snimanja televizijskog priloga, pokušala da snimi zgradu na Novom Beogradu, u kojoj je sedište kompanije Aseko.

ANEM logo

„ANEM je ukazao da pretnja medijskim ekipama u prikupljanju i snimanju materijala za svoje priloge, nesumnjivo predstavlja ograničenje ustavom i međunarodnim konvencijama zajemčenog prava na slobodu izražavanja, a u konkretnom slučaju, moguće i neovlašćeno sprečavanje ili ometanje snimanja i emitovanja televizijskog programa, što je krivično delo za koje je krivičnim zakonom zaprećena i zatvorska kazna“, saopštio je predsednik Upravnog odbora ANEM-a Veran Matić.

Kako se navodi u saopštenju, ANEM je pozvao nadležne da ozbiljnim pristupom i sankcionisanjem ovakvog ponašanja pošalju jasnu poruku da Srbija nije zemlja u kojoj se napadi na medije i novinarske ekipe tolerišu i prolaze nekažnjeno.

Televizijsku ekipu N1 juče je napao radnik obezbeđenja, koji je na odeći imao vidne oznake firme specijalizovane za usluge fizičkog obezbeđenja objekata te kompanije, uz udaranje kamere i pretnje, a kompanija Aseko je ubrzo saopštila da radnik obezbeđenja nije zaposlen u toj kompaniji, niti je angažovan sa njihove strane.

„Žao nam je zbog navedene situacije, pogotovo što kao kompanija ne podržavamo nijednu vrstu neprofesionalnog i nasilnog ponašanja“, naveli su iz kompanije.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pozdravila je brzinu kojom se Aseko ogradio od napada i osudio ga.

Podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić prethodno je na pisarnici Republičkog javnog tužilaštva ostavila ugovore u kojima se, kako je rekla, vidi da je kompanija Aseko, u kojoj radi brat premijerke Ane Brnabić, Igor Brnabić dobila 180 miliona dinara za projekat Kancelarije za IT upravu koja je u nadležnosti predsednice Vlade.

Iz komapanije Aseko naveli su da više od jedne decenije posluju sa javnim sektorom i imaju uspešnu saradnju sa više od 20 institucija.

Juče je reagovala i Kancelarija za IT upravu, čiji je direktor Mihailo Jovanović izjavio da je pre sklapanja ugovora 2019. godine sa kompanijom Aseko kontaktirao upravu za javne nabavke koja mu je potvrdila da u tom slučaju nije došlo do sukoba interesa.

Izvor: Insajder