Antiteroristička istraga zbog ubistva nastavnika u Francuskoj

Francuska policija ubila je muškarca koji je, uzvikujući ”Alahu akbar” (Alah je veliki), odsekao glavu profesoru lokalne srednje škole, prenosi RTS pisanja francuskih medija. Istraga o ovom slučaju poverena je posebnoj antiterorističkoj jedinici, jer se smatra da je napadač bio povezan sa grupom radikalnih islamista.

Ilustracija, francuska policija / AP Photo/Thibault Camus

Incident se dogodio u petak posle podne u Konflan Sen Onorinu, a policija je napadača sustigla i ranila u obližnjem Eranjiju.

Glas severa (La Voix Du Nord) javlja da je neimovani ubijeni nastavnik tokom časova pokazivao karikature proroka Muhameda.

Zvaničnik francuske policije rekao je za Asošiejted pres da je nastavnik dobijao pretnje nakon što je pokrenuo diskusiju "radi debate" o karikaturama muslimanskog proroka Muhameda.

Radio slobodna Evropa prenosi da policija još nije potvrdila pisanja francuskih medija da je ubijenom nastavniku odrubljena glava.

Policija je stigla na mesto događaja nakon što je primila poziv o sumnjivoj osobi koja se šetala u blizini škole, rekao je policijski izvor, prenio je AFP.

Francuska novinska agencija kaže da su policajci pronašli žrtvu, a zatim su osumnjičenog videli oko 200 m dalje. Pretio im je oružjem nalik na nož, nakon čega ga je policija upucala.

Ranjeni napadač, koji je navodno bio opasan eksplozivom, teško je ranjen i potom je prebačen u bolnicu, gde je nešto kasnije preminuo.

Izvor: RTS, RSE, Beta