Aparati za dijalizu i dalje na proveri, Lončar obećava da će slučaj zaraze hepatitisom C u Nišu ispitati do kraja (VIDEO)

Ni posle četiri meseca nije utvrđeno kako se 25 teško obolelih pacijenata na dijalizi Kliničkog centra u Nišu zarazilo hepatitisom C. Na pitanje Insajdera ko je odgovoran za epidemiju ovim virusom, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u toku ispitivanje šta se dogodilo, da niko od zaposlenih nije zaražen, kao i da se aparati za dijalizu i dalje ispituju.

Centar za dijalizu

Epidemija hepatitisom C među pacijentima na dijalizi u Nišu otkrivena je još 27. juna, ali je javnost o tome zvanično obaveštena pre nekoliko dana, i to tek nakon što je ceo slučaj procureo u medije. Do danas, međutim, nema odgovora ko je kriv što su već teško oboleli pacijenti zaraženi i ovim virusom, kao i na koji su način zaraženi, budući da se hepatitis C prenosi isključivo putem krvi ili telesnih tečnosti. Odgovor na pitanje Insajdera ko je odgovoran u ovom slučaju nije dao ni ministar Zlatibor Lončar.

On je danas rekao da nijedan od zaraženih pacijenata nije ugrožen, ali i da je po svim svetskim prosecima 10 procenata obolelih na dijalizi „nešto što je dozvoljeno i što se dešava“.

„Prva stvar koja je bila je da pokušamo da uradimo sve da ne dođe do pojave novih slučajeva, ako se to dešavalo iz nekog razloga vezano za odeljenje na Kliničkom centru Niš. Nijedan od tih pacijenata nije ugrožen, daleko do toga. Nijedan nije zahtevao hospitalno lečenje, nemamo nijedan novi slučaj i preduzete su apsolutno sve mere. Tamo imate 275 pacijenata na dijalizi“, odgovorio je Lončar.

On je obećao da će ceo slučaj biti ispitan do kraja. S obzirom da je ranije objavljeno da je osoblje testirano na hepatitis C i da među njima nema zaraženih, na pitanje Insajdera da li je uzrok epidemije oprema Lončar je odgovorio:

„Za sada nemamo takav rezultat, ali nije završeno ispitivanje, moramo da ispitamo sve do kraja“.

Epidemiju hepatitisom C u KC Nišu prijavio je Institut za zaštitu javnog zdravlja u tom gradu, nakon što su prilikom redovnih tromesečnih kontrola dijaliziranih pacijenata lekari Klinike za nefrologiju otkrili prve zaražene pacijente.  Objavljeno je i da su svi oni bili dijalizirani u istoj sobi, koja je nakon otkrića epidemije zatvorena za prijem. 

Nesterilisani aparati za dijalizu mogu biti uzrok zaraze

Ako osoblje nije prenosilac virusa, ako su aparati, kako se prvog dana tvrdilo, održavani i u ispravnom stanju i ako su poštovane sve procedure, kako kažu u Klinici za nefrologiju, postavlja se pitanje na koji način je onda hepatitisom C zaraženo 25 pacijenata?

Na ovo pitanje Insajdera, i pored insistiranja novinara, odbio je da odgovori Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš i predsednik Komisije za intrahospitalne infekcije, koja treba da utvrdi kako je došlo do zaraze.

„Nastanak krvno prenosivih bolesti uvek je moguć u procesu hemodijalize. Rizik oboljevanja je do 10 odsto. Postoji više faktora rizika“, bilo je sve što je Stanojević na tu temu želeo da kaže.

Hepatitis C se prenosi putem krvi, a prema pravilnicima, svi pacijenti, u ovom slučaju na dijalizi, morali su prethodno da se testiraju na krvno prenosive bolesti. U slučaju da je otkriveno da je neki pacijent oboleo od hepatitisa C, za koji inače ne postoji vakcina, on se posebno dijalizira.

S obzirom na to da se i dalje ispituje da li su aparati za dijalizu uzrok zaraze u Nišu, treba napomenuti da se to retko dešava, ali je moguće u slučaju kada se ne primenjuju higijenski standardi. Prema pravilnicima, obavezno je da se mašine između dijaliza sterilišu sat vremena, jer je virus hepatitis C izuzetno osetljiv na visoke tempetature i hemikalije koje se koriste.

 Masovna zaraza od hepatitisa 2012. godine

Ovo nije prvi put da se u KC Niš pacijenti na dijalizi zaraze virusom hepatitisa C. Kako je izjavila direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić, 2012. godine je 60 pacijenata zaraženo tim virusom. Do danas nije objavljeno koji je bio uzrok epidemije.   

Izvor: Insajder