Apel novinarskih udruženja: Što pre pronaći nestalog novinara

Novinarska udruženja iz zemlje i regiona apelovala su danas na nadležne da što pre pronađu nestalog novinara Stefana Cvetkovića, istraže okolnosti njegovog nestanka i o rezultatima obaveste javnost. Ovakve zahteve izneli su Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara Zapadnog Balkana, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodina.

Stefan Cvetković

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara Zapadnog Balkana koja, kako se navodi u saopštenju, zastupa više od 8.000 članova, izrazila je „najdublju zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravila brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem“.

Regionalna platforma se, kako je navedeno u saopštenju,  pridružuje NUNS-ovim zahtevima nadležnim organima Republike Srbije da nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Stefana Cvetkovića. „Podsećamo srpske zvaničnike da se suzdrže od  etiketiranja novinara, a samim time i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima“, navodi se u saopštenju.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih pretnji i zastrašivanja, podseća se u saopštenju koje su potpisali Udruženje novinara BH, Sindikat novinara Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

UNS: Cvetković se i ranije žalio na pretnje

Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju da što pre pronađe Stefana Cvetkovića, istraži okolnosti njegovog nestanka i o rezultatima obavesti javnost.  UNS je podsetio da se Cvetković proteklih godina više puta žalio da mu prete „političko-tajkunski moćnici“. On je, kako se navodi, maja ove godine naveo i da je bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, zbog toga što je, kako je rekao, radio na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića je više nego zabrinjavajući i očekujemo da policija hitno utvrdi šta se zaista dogodilo, rekli su agenciji Beta predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

"Ako se pokaže da je on zaista kidnapovan, to će biti zabrinjavajući znak da ulazimo u novu i veoma opasnu fazu po bezbednost novinara u Srbiji", rekao je Sejdinović.

U noći između 13. i 14. juna u vojvođanskom gradu Bela Crkva prijavljen je nestanak novinara Stefana Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je automobil Cvetkovića pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Mediji su izvestili da je automobil još bio upaljen i da su svedoci potvrdili da je pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

MUP je saopštio da je pokrenuo opsežnu potragu za nestalim novinarom.

Izvor: Insajder