Apelacioni sud: Prisluškivani razgovori ne mogu biti dokaz protiv bivšeg šefa Dačićevog kabineta

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda u Beogradu da se iz spisa u predmetu protiv Branka Lazarevića izdvoje prisluškivani telefonski razgovori, rečeno je u tom sudu za Insajder.net. Ovi dokazi su neki od ključnih u predmetu protiv Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Iako to nisu jedini dokazi, izdvajanjem iz spisa prisluškivanih razgovora praktično je dovoden u pitanje ceo postupak.

Apelacioni sud

Sporni razgovori su snimljeni tokom istrage protiv Rodoljuba Radulovića, koji je optužen kao saradnik Darka Šarića, optuženog za šverc droge i pranje novca, i protiv advokata Radovana Štrpca, takođe okrivljenog u postupku protiv Šarića.

Razlog za izdvajanje ovih razgovora kao dokaza je, prema oceni Apelacionog suda, to što su prikupljeni u drugom slučaju i što ih Tužilaštvo, prema oceni suda, nije moglo naknadno koristiti u ovom postupku.  

„Prvostepeni sud je pravilno utvrdio da se dokazi pribavljeni primenom navedenih naredbi, koje su određene prema okrivljenima Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu, koje su proširivane, ispravljane, prekidane i produžavane ne mogu koristiti u ovom krivičnom postupku kao dokaz“, kaže za Insajder.net Mirjana Pilić, portparolka Apelacionog suda.

Viši sud je krajem januara odlučio da izdvoji iz spisa predmeta snimke prisluškivanih razgovora koji, po stavu Tužilaštva, dokazuju da je Lazarević dostavljao poverljive informacije iz istrage bliskim saradnicima Darka Šarića.

Ona objašnjava da je Apelacioni sud odlučio da se ti dokazi moraju izdvojiti iz spisa predmeta nakon proteka roka određenog zakonom, a pošto se Tužilaštvo upoznalo s celokupnim materijalom dobijenim primenom navedenih mera.

„Nije moguće da Tužilaštvo ponovo traži isti materijal radi pokretanja novog krivičnog postupka i da ti se dokazi mogu naknadno koristiti u ovom krivičnom postupku“, kaže Piljić.

Ovi isti razgovori na suđenju grupi Darka Šarića su prihvaćeni i ocenjeni kao zakoniti. Jedino što bi Tužilaštvo sada moglo uraditi je da pokrene postupak za ocenu zakonitosti ovih odluka.

Suđenje Lazareviću trebalo bi da bude nastavljeno sutra pred Specijalnim sudom, ali Tužilaštvo sada ima znatno manje dokaza.

S.V.O.