Apelacioni sud protiv ukidanja pritvora Radonjiću i Romiću, osumnjičenima za ubistvo Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojom je početkom jula optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije bivšem načelniku beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i nekadašnjem glavnom obaveštajnom inspektoru u Drugoj upravi resora Ratku Romiću ukinut zatvorski pritvor i određen kućni pritvor s elektronskim nadzorom tokom nastavka suđenja. Apelacioni sud je ovom odlukom vratio predmet Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje. 

Slavko Ćuruvija

Kako navodi portparol suda Mirjana Piljić za Insajder prema ovoj odluci Apelacionog suda Radonjić i Romić ostaju u kućnom pritvoru dok Specijalni sud ne donese novo prvostepeno rešenje.

Ona dodaje da je Apelacioni sud usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal, i tako ukinuo prvostepeno rešenje zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Prema tumačenju Apelacionog suda prvostepeno rešenje doneto je uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je izreka rešenja nerazumljiva i protivrečna sama sebi, kao i razlozima rešenja, rekla je Piljićeva.

Podsetimo, Specijalni sud je 6. jula doneo ukinuto rešenje kojim je posle tri i po godine, ukinuo pritvor nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti Radonjiću i Romiću, optuženim za krivično delo teško ubistvo.

Pritvor, u kom su bili od hapšenja 13. januara 2014. godine zamenjen im je tada blažom merom – kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu. Na ovu odluku sudskog veće Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je žalbu.

Na odluku prebacivanju Radonjića i Romića u kućni pritvor burno su reagovali i Fondacija Slavko Ćuruvija u Komisija za istraživanje ubistva novinara nakon čijeg je formiranja, posle 15 godina, podignuta optužnica za ubistvo Ćuruvije.

Pored Romića i Radonjića, u ovom postupku optuženi su i nekadašnji šef DB-a Radomir Marković i pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Milan Kurak, koji je provooptuženi za ubistvo i dalje je u bekstvu.

Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Izvor: Insajder