Apelacioni sud ukinuo odluku o izručenju navodnog pripadnika škaljarskog klana Crnoj Gori

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje navodnog pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića Crnoj Gori, a koja ga traži zbog teškog ubistva u pokušaju i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, a u koju je Insajder imao uvid, rešenje o izručenje je doneto uz bitnu povredu krivičnog postupka.

Apelacioni sud Foto: Srđan Ilić

Apelacioni sud je usvojio kao osnovanu žalbu branioca Jovana Vukotića u kojoj je kako se navodi, ukazano Sudu na činjenicu da je rešenje Višeg suda doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Apelacioni sud podseća da je između Srbije i Crne Gore je zaključen ugovor o izručenju 2009. godine, a zatim dopunjen 2010. godine, a koji su u ovom slučaju pravilno primenjeni u pitanjima koja su tim ugovorima uređena.

“Međutim, osnovano je izjavljenom žalbom ukazano na to da ovim ugovorima nisu propisane pretpostavke za izručenje okrivljenog stranoj državi, već su te pretpostavke propisane odredbom člana 16. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, sledom čega se primena ove odredbe Zakona u konkretnom slučaju, ne može zanemariti”, navodi se u rešenju Apelacionoh suda.

U njoj se dalje navodi da je žalbom branioca osnovano ukazano da prvostepeni sud u postupku izručenja Vukotića bio u obavezi da utvrdi i postojanje pretpostavki za izručenje.

„Kako Viši sud ovu odredbu Zakona nije primenio, on je prema stavu Apelacionog suda, propustio je da u ožalbenom rešenju da razloge o svim odlučnim činjenicama nužnim za donošenje pravilne i zakonite odluke u predmetno krivičnopravnoj stvari, zbog čega je rešenje moralo biti ukinuto“, piše u rešenju Apelacionog suda.

Viši sud u Beogradu je krajem septembra doneo rešenje po kom su ispunjene zakonske pretpostavke da se pravosudnim organima Crne Gore izruči Kotoranin Jovan Vukotić (38), koji se dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom. On je u Crnoj Gori osumnjičen za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Za Jovana Vukotića mediji navode da je vođa škaljarskog klana i čovek koji se dovodi u vezu sa brojnim kriminalnim radnjama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama.

Uhapšen je 10. septembra prošle godine sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i narednog dana je deportovan Srbiji. Zbog tog dela je u Srbiji 30. novembra prošle godine pravosnažno osuđen na 15-mesečnu zatvorsku kaznu.

On se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a nedavno je odbijena njegova molba za uslovni otpust.

Crna Gora zatražila izručenje Vukotića, jer se sumnja da je kao pripadnik škaljarskog klana učestvovao u tri pokušaja ubistva  Kotoru. Kako su preneli mediji, Vukotić je pre oko mesec i po dana saslušan u Beogradu po zamolnici Crne Gore. To je učinjeno u okviru istrage u dva u predmeta u kojima je osumnjičen za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, i Miloša Radonjića i Vojina Stupara, pripadnika tog klana.  

Izvor: Insajder