Apelacioni sud ukinuo presudu, ponavlja se suđenje Duliću, Janjiću i Drobnjaku

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu po kojoj su na zatvorske kazne osuđeni bivši ministar Oliver Dulić, njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i naložio da se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom, navodi se na sajtu Apelacionog suda. Slučaj “Dulić” bila je prva velika afera koja je otvorena nakon što je SNS preuzela vlast 2012.

Oliver Dulić Foto: Srđan Ilić

Ovom odlukom ukinuta je prvostepena presuda Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu po kojoj je Dulić osuđen na tri i po godine zatvora, njegov zamenik Nebojša Janjić na tri, a Zoran Drobnjak na jednu godinu, na osnovu optužbi da su zloupotrebili službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine. Istom presudom od 12. jula prošle godine Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da se dovodi u sumnju pravilnost zaključka prvostepenog suda da se u njihovim radnjama stiču elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

"Takav zaključak za sada ne može prihvatiti kao pravilan jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, dati razlozi su nejasni, dok o određenim odlučnim činjenicama - važnim za pravilnu odluku razlozi uopšte nisu dati, tako da je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka", navodi se u presudi koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

“Kod radnji izvršenja krivičnog dela koje se okrivljenima stavljaju na teret sud je bio dužan da tačno navede kojim od radnji su okrivljeni iskoristili svoj službeni položaj, odnosno učinili ih ne zbog interesa službe, odnosno ostvarivanja ciljeva službe, već radi ostvarenja nekog sopstvenog interesa ili interesa trećeg lica, a s druge strane kojim radnjama individualno određenim za svakog od okrivljenih su prekoračili granice službenog ovlašćenja. Međutim, u izreci prvostepene presude suda navodi da su svi okrivljeni radnje za koje se terete učinili iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja i ovlašćenja, te se to ne može prihvatiti kao pravilno”, navodi se u drugostepenoj presudi.

Takođe, navodi se u presudi Apelacionog suda, prvostepeni sud utvrđuje da su okrivljeni izvršili krivično delo u produženom trajanju, ali nigde ne navodi ni vreme, ni mesto, ni način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela.

Apelacioni sud je ocenio i da je nejasna visina pribavljene koristi jer se u “izreci prvostepene presude samo za investitora „Nuba Invest“ d.o.o. Beograd posebno navodi da se radi o iznosu od 2.745.363,39 dinara, a zatim dalje u izreci navodi zbirno da su okrivljeni svojim radnjama investitorima „Nuba Invest“, „Telenor“, „SBB“ – pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 8.092.444,82 dinara”.

Prema optužnici, Duliću, Janjiću i Drobnjaku je stavljano na teret da su 2009. godine izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima preduzeću "Nuba invest" iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju i na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu.

Oliver Dulić se tereti da je kao minister dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono prema navodima tužilaštva nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu Tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se Ministarstvu obraćali.

Slučaj protiv Olivera Dulića pokrenut je u septembru 2012. U to vreme Dulić je bio poslanik Demokratske stranke, a vladajuća većina mu je ukinula imunitet kako bi postupak mogao da se vodi. Demokratska stranka tvrdila je da je reč o političkom obračunu

Izvor: Insajder