Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Ćuruvije i vratio predmet na ponovno suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Suda. Apelacioni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Apelacioni sud Foto: Srđan Ilić

"Uvođenjem 'NN lica' u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okr. Radonjiću, Kuraku i Romiću prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici", piše u odluci Apelacionog suda.

Kako se dodaje, u žalbenoj presudi se ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca. Navodi se i da nije jasno na osnovu kojih dokaza je sud utvrdio da je NN lice "postiglo dogovor o lišenju života oštećenog", a na šta se osnovano ukazuje žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal.

"Istovremeno, uvođenjem NN lica u činjenični opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom NN licu ili su u pitanju više NN lica, da li je isto NN lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivičnog dela, ili se radi o različitim NN licima", navodi se u odluci Suda.

Kompletno rešenje Apelacionog suda možete pročitati na sledećem linku

Prema obrazloženju Apelacionog suda, ostali su nejasni detalji oko saradnje okrivljenog Romića i Kuraka sa NN licem i nisu dati dovoljno jasni razlozi o odlučnim činjenicama na osnovu kojih je prvostepeni sud utvrdio postojanje prethodnog dogovora između svih okrivljenih, a posebno dogovora sa NN licem. 

"U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti nedostatke i povrede na koje je ukazano u ovoj odluci i postupiti po primedbama Apelacionog suda, a izvedene dokaze će na pravilan način izložiti, analizirati i oceniti, kako pojedinačno tako i u međusobnoj povezanosti i u sklopu sa odbranama okrivljenih, te pozvati stranke da predlože izvođenje drugih dokaza za kojima se ukaže potreba, nakon čega će doneti pravilne  činjenične i pravne zaključke i za iste dati jasne, konkretne i argumentovane razloge, koje će na valjan način izložiti i obrazložiti i doneti pravilnu i zakonitu odluku", zaključuje se.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac nekadašnjeg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti Milana Radonjića i oficira službe Ratka Romića izjavila je da je Apelacioni sud prihvatio sve "žalbene navode odbrane" u tom predmetu.

"Koliko vidim iz objavljene odluke na portalu Apelacionog suda, Apelacioni sud je prihvatio sve žalbene navode odbrane. Ništa tu ne bih dodala", rekla je Dobričanin Nikodinović za Betu.

Podsetimo, sudsko veće Specijalnog suda osudilo je prvostepeno, u aprilu prošle godine, četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB) na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković i Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora. 

Od četvorice prvostepeno osuđenih samo je Radomir Marković u zatvoru jer je ranije osuđen na maksimalne kazne zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, atentata na Vuka Draškovića, kao i četvorostruko ubistvo funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

Radonjić i Romić su iz suda otišli u kućne pritvore koji im se računaju u neku buduću kaznu, a Kurak je i dalje nedostupan i nema podataka da ga iko ciljano traži. 

Ubistvu je prethodila kampanja u kojoj je Ćuruvija proglašavan za izdajnika. 

Novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Istraga je vođena godinama, a optužnica na kojoj su se našli pripadnici Državne bezbednosti podignuta je tek 1. juna 2015, nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Izvor: Insajder