Austrija kupuje million doza ruske vakcine Sputnjik V

“Austrija je završila pregovore o kupovini ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V i nabaviće milion doza, što će pomoći da se ubrza proces imunizacije”, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Kurc je o nabavci Sputnjika 26. februara razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a kajem marta su počeli pregovori sa proizvođačem, preneo je Politiko.

Za sada nije poznato da li će Austrija čekati da Evropska medicinska agencija zvanično odobri rusku vakcinu, a prošle sedmice iz kabineta kancelara je saopšteno da će tek biti odlučeno na koji način će Sputnjik V biti licenciran.

Mađarska i Slovačka za sada su jedine članice Evropske unije koje su nabavile rusku vakcinu, s tim što se u Slovačkoj ne koristi, jer je još nije odobrila nacionalna Agencija za lekove.

Rusija je pre dva dana zatražila od Slovačke da joj vrati doze vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" zbog, kako su naveli, višestrukog kršenja ugovora. Prethodno je slovački Institut naveo da od proizvođača ruske vakcine nije dobio dovoljno informacija kao i da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od "Sputnjik V" vakcine, o kojoj su podaci objavljeni u stručnom časopisu Lenset i čija je efikasnost procenjena na 91 odsto.

Rusija je te tvrdnje odbacila kao "lažne vesti".

Ruska vakcina "Sputnjik V" još nije odobrena za upotrebu u EU, ali je Evropska agencija za lekove (EMA) počela njeno procenjivanje u martu.

Izvor: Fonet