Austrijski parlament naredne nedelje glasa o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu

Austrijski parlament će sledeće nedelje glasati o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu, čija se vladajuća koalicija raspala zbog korupcionaškog skandala. Predsednik parlamenta i član Kurcove konzervativne Austrijske narodne stranke Volfgang Sobotka zakazao je zbog toga posebnu sednicu za ponedeljak, a kancelareva kampanja na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zavisiće od ishoda glasanja.

Sebastijan Kurc, Foto: Srđan Ilić

Iako su opozicione partije želele da sednica bude održana ove nedelje, Sobotka ju je odložio zbog izbora za članove Evropskog parlamenta koji će se održati u nedelju. Kako je naveo, želi da "ostavi prostor za kampanju za izbore za Evropski parlament", prenela je danas agencija APA.

Glasanje o poverenju kancelaru zatražila je opoziciona stranka Sada (JETZT), koja želi da Kurc bude smenjen pre vanrednih parlamentarnih izbora koji se očekuju u septembru. Kancelar se za te izbore založio pošto je lider krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO) i dosadašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe podneo ostavku u subotu.

Štrahe je to učinio nakon objavljivanja video snimka nastalog pre dve godine na španskom ostrvu Ibica, na kojem on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za stranačke donacije za predizbornu kampanju FPO-a.

Nakon ostavke vicekancelara, FPO je juče objavila ostavku svih svojih ministara u koalicionoj vladi sa konzervativcima Sebastijana Kurca, nakon što je kancelar smenio ministra unutrašnjih poslova iz te stranke.

Stranka Sebastijana Kurca ima 61 od 183 poslanika u austrijskom parlamentu.

Za sada nije poznato da li će druga i treća partija po veličini, socijaldemokrate i FPO, glasati za njegov opoziv, usled čega on ne bi mogao da vodi kampanju kao kancelar.

Ukoliko Kurcu bude izglasano nepoverenje, predsednik Austrije Aleksander Van der Belen imenovaće privremenog kancelara.

Izvor: Beta, Insajder