BAS uzima 12 miliona evra kredita za izgradnju autobuske stanice na Novom Beogradu

Skoro pet meseci od kada su gradski čelnici obzanili “drugi početak” gradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu, kompanija BAS planira da uzme kredit od 12 miliona evra za realizaciju tog projekta. Kako je objavio portal eKapija, to će biti tema vanredne sednice Skupštine akcionara te kompanije, a predloženo je da se kredit podigne u Komercijalnoj banci.

Tabla sa izgledom buduće autobuske stanice Foto: Insajder

Početak izgradnje nove autobuske stanice predstavnici gradske vlasti ozvaničili su dva puta. Prvo je to učinio Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda, 28. februara prošle godine, kada je čak obišao “početak radova” i izjavio da je počelo čišćenje terena i da će trajati mesec, mesec i po dana, a da će potom krenuti izgradnja objekata i perona. Tada je najavljeno da će projekat biti završen u roku od 18 meseci. Iako je rok istekao, nove stanice nema ni u obrisima.

Na pitanje Insajdera u maju ove godine zašto gradnja nije počela 28. februara prošle godine, kako je građanima predstavljeno, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je u to vreme bio gradski menadžer, rekao je da je tada počelo raščišćavanje terena, a da je gradnja počela 13. maja ove godine.

„Niste dobro razumeli. Tada je počeo da se čisti teren. Izgradnja je počela u prošli ponedeljak i trajaće manje od 18 meseci“, navodi Vesić.

“Pitajte Vesića o građevinskoj dozvoli i projektu”

Povodom informacije da će BAS uzeti kredit za izgradnju nove stanice, novinari Insajdera su pitali Dragana Vučičevića, pomoćnika generalnog direktora BAS-a, da li je gotov projekat za izgradnju stanice i da li je BAS dobio građevinsku dozvolu. Vučičević nam je međutim rekao da ta pitanja postavimo Goranu Vesiću.

Da gradnja čak ni tada nije počela potvrdio je za Insajder Dragan Vučičević, pomoćnik generalnog direktora BAS-a. On nije mogao da odgovori na pitanje Insajdera ni kada će radovi početi.

„U ovom trenutku se na terenu ništa ne dešava, ali sve ide po utvrđenoj dinamici“, kaže Vučičević.

Upitan kako sve ide po utvrđenoj dinamici, kada je početak gradnje ozvaničen još u februaru prošle godine, a okončanje projekta najavljeno do kraja avgusta 2019, Vučičević kaže da “šta su političari pričali, to je njihova stvar“.

„Ovo što ja kažem je realno. Završava se projekat. Čim se završe planska dokumenta i kada Grad uradi svoj deo posla, odnosno uradi komunalnu strukturu, vodoinstalacije, presvlačenje elektromrežama, prilazne komunikacije… onda će gradnja ići vrlo brzo“, kaže pomoćnik generalnog direktora BAS-a.

Izmeštanje postojeće autobuske stanice iz centra grada u Blok 42 planirano je zbog ustupanja zemljišta kompaniji Beograd na vodi. Prema istraživanju novinara Insajdera, BAS je na ime naknade za eksproprijaciju dobio od države oko 1,3 milijarde dinara ili oko 10,9 miliona evra.

Prema projektu, buduća stanica imaće površinu od 13.000 kvadrata.

Izvor: eKapija, Insajder