Bastać i grupa građana ponovo blokirali radove na Trgu republike; Vesić: Zastoj će platiti građani

Predsednik opštine Stari grad Marko Batać i grupa građana počeli su jutros blokadu radova u centru Beograda, na Trgu republike, napominjući da su “štetni” i da je potrebno omogućiti građanima koji žive na tom području da se o njima izjasne na referendumu. On je naveo da će blokada trajati 12 sati, kao i da će naredni put biti duža, “ukoliko gradonačelnik ne primi nezadovoljne građane na razgovor”. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da kompanija koja radi na rekonstrukciji svaki put kada se zasutave radovi fakturiše Beogradu naknadu štete, kao i da će zbog blokada ceh platiti građani.

Blokada radova u centru Beograda Foto: Marko Bastać/Fejsbuk

Marko Bastać je danas na gradilištu u prišao radnicima koji upravljaju mašinama, zamolio ih da ih ugase, što su oni mirno i uradili. U blizini radova nije primećena redovna kao ni komunalna policija. 

Neposredno  nakon što je počela blokada, sa druge strane ograde postavljene oko prostora gde su predviđeni radovi, okupilo se dvadesetak građana koji su protestovali zbog blokade, uzvikujući "sramota", posle čega je počela kraća rasprava.

Glavni govornik, iz grupe koja se bunila zbog blokade, rekao je Bastaću da zbog njega ne može da stigne na posao, koji mu je odgovorio da je “sve pomešao” jer to upravo ne može zbog radova, kao i da je “očitodobio šta da kaže”.

“Sagovornik” Bastaća nije želeo da se predstavi, rekaviši da mu je ime i prezime građanin Beograda, ali je Bastaća optužio da “lomi bandere” i da “ruši”, dok je on, kako je rekao, za “sport i nenasilje”.

Bastać je rekao novinarima da će građani, koji su protiv nastavka radova, tu biti na smenu dok će on ostati sve dok se današnja blokada ne završi. Osim zahteva za razgovor sa gradonačelnikom i raspisivanje referenduma, on je zatražio i smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Vesić: Zbog blokada radovi neće biti završeni do 1. septembra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za TV Pink da će zbog blokade radova od strane Marka Bastaća ceh platiti svi građani Beograda.

- Upravo zbog toga Trg republike neće moći da bude završen do 1. septembra, i neće biti pušten za saobraćaj. Ovo je treća blokada koju sprovode u poslednjih nekoliko dana - rekao je Vesić.

Kako kaže, austrijska kompanija koja radi na ovoj rekonstrukciji, svaki put kada se zaustave radovi fakturiše Beogradu naknadu štete.

- Do sada je fakturisano oko 2 miliona dinara, a danas će fakturisati ponovo - rekao je Vesić.

Podsetimo, predsednik Opštine Stari Grad Marko Bastać nekoliko puta do sada organizovao je blokadu radova na Trgu republike, odakle je u znak nezadovoljstva s građanima skidao zaštitne ograde.

To su zatim ponovili i učesnici protesta “Jedan od pet miliona”, koji su tokom šetnji ogradu sa gradilišta odneli do Skupštine Beograda, zbog čega se kasnije oglasio zamenik grаdonаčelnikа Beograda Gorаn Vesić. On je tada najavio i krivične prijave protiv odgovornih za štetu od, kako je naveo, nekoliko desetinа hiljаdа evra.

Izvor: Beta, TV Pink, Insajder