Bastać s grupom građana ponovo blokirao radove u centru Beograda

Grupa od nekoliko desetina građana predvođena predsednikom Opštine Stari grad Markom Bastaćem blokirala je danas nešto posle 12 časova radove na beogradskom Trgu republike, tako što su "formirali živi zid" oko mehanizacije. Kako je Bastać najavio, blokada radova trajaće čitavog dana.

Ranija blokada radova na Trgu republike Foto:Beta

"Ovo je još jedna blokada koju sprovodimo kako bismo odbranili sve ono što Vesić pokušava da uništi. Naši zahtevi ostaju isti, tražimo od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da razgovara sa nama da se obustave štetni radovi dok se građani na referendumu ne izjasne o njima i hitno razrešenje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića", naveo je Bastać.

Današnji performans deo je akcije "Odbrana Beograda", a prema objavama pojedinih medija, prisutni su na gradilištu postavili i sto.

Upitan da li su u toku radovi na izgradnji žičare na Kalemegdanu, Bastać je rekao da trenutno u tom delu grada nema ni mehanizacije, ni radnika, ali i najavio da će u slučaju da ti radovi počnu "telima braniti kulturno i istorijsko nasleđe koje Vesić pokušava da uništi".

Nakon obraćanja novinarima, Marko Bastać se popeo na jedan od bagera nakon čega su se radnici bez incidenata pomerili sa gradilišta.

Takođe, on je najavio i da će ubrzo biti raspisan referendum u opštini Stari grad na kom će građani moći da se izjasne da li podržavaju građevinske radove u centru Beograda.

Podsetimo, predsednik Opštine Stari Grad Marko Bastać nekoliko puta do sada organizovao je blokadu radova na Trgu republike, odakle je u znak nezadovoljstva s građanima skidao zaštitne ograde.

To su zatim ponovili i učesnici protesta “Jedan od pet miliona”, koji su tokom šetnji ogradu sa gradilišta odneli do Skupštine Beograda, zbog čega se kasnije oglasio zamenik grаdonаčelnikа Beograda Gorаn Vesić. On je tada najavio i krivične prijave protiv odgovornih za štetu od, kako je naveo, nekoliko desetinа hiljаdа evra.

Izvor: BetaInsajder