BCLjP objavio svedočenje muškarca koga je na protestu tuklo oko 10 policajaca: Od stresa i ošamućenosti nisam znao šta se događa (VIDEO)

Beogradski centar za ljudska prava objavio je svedočenje Stefana Miletića, koga je 8. jula na protestu u Beogradu desetak policajaca tuklo palicama i šutiralo dok je ležao na asfaltu, što je zabeleženo i kamerom.

Stefan Miletić / Foto: BCLjP YouTube

„Bili smo kod hotela Moskva i hteli smo da krenemo ka Skupštini, ali u tome nas je sprečio kordon policije koji je bio u blizini hotela. Stajali smo i čekali da vidimo da li će se kordon skloniti i u jednom trenutku sam sam krenuo ka kordonu. Drugovi su ostali 10-ak metara iza. U tom trenutku sam video samo da se policijski kordon, za koji znam da je Žandarmerija, pošto sam ih prepoznao po uniformi, zatrčao. Mislio sam da mogu lako da se okrenem i da odem“, rekao je Miletić.

Međutim, kako navodi, kada se okrenuo video je da iza njega nema više nikoga i u tom trenutku je video dva policajca.

„Jedan me je odmah udario pendrekom u glavu i tu sam pao. Posle svih tih udaraca čuo sam sirene policijskih vozila. U glavi mi se motalo da ih ima baš dosta. U tom trenutku od stresa i ošamućenosti nisam znao šta se uopšte događalo. Sećam se da su me dva policajca, a kasnije sam na snimku video i trećeg, podigli i nosili na pločnik. Rekli su, povicima: ’Lezi tu, lezi tu’. Tu sam, naravno, od panike i šoka nastavio da ležim“, navodi on.

Miletić kaže da mi je kasnije prišao jedan muškarac, ali da ne može sa sigurnošću da ga se seti, niti razgovora s njim.

„U tom trenutku, ja stvarno ne znam ko je zvao hitnu pomoć. Hitna pomoć je stigla, dali su mi jednu ili dve injekcije, i neki lek su mi stavili pod jezik“, kaže Stefan Miletić.

BCLjP navodi da je Stefan Miletić zbog nesvestice i hematoma na glavi sutradan u 6 ujutru otišao u Urgentni centar, a da je na pregledima ostanovljeno da osim mnogobrojnih hematoma vidljivih po čitavom telu, nije zadobio prelome u predelu glave i grudnog koša.

Zbog ovog slučaja BCLjP je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv policijskih službenika, a Zaštitnik građana inicijativu za pokretanje postupka kontrole rada MUP-a.

Nasilje na beogradskim ulicama za sada je rezultiralo prekršajnim postupcima i krivičnom istragom protiv dvojice osumnjičenih, ali samo protiv građana. Krivične prijave za nasilje policije nad građanima zavedene su u tužilaštvu i nema informacija da su NN policajci identifikovani.

Prijave protiv građana podnosi policija, a protiv policijaca nevladine organizacije za ljudska prava, ali policija je ta koja mora da identifikuje izgrednike u svojim redovima.

Beogradski centar za ljudska prava podneo je do sada devet krivičnih prijava zbog nasilja koje je policija primenila protiv građana tokom dvodnevnih protesta, a na osnovu video zapisa koje su objavljivale televizije, ali i građani na društvenim mrežama.

Sve prijave podneli su tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, ali i Zaštitniku građana i unutrašnjoj kontroli MUP.

U prijavama koje je Beogradski centar za ljudska prava podneo osumnjičeni su NN policijski službenici zbog postojanja osnova sumnje da su učinili jedno ili više krivičnih dela poput zlostavljanja i mučenja, nanošenja lakih i teških telesnih povreda ili zloupotreba službenog položaja. Sva ova dela tužilaštva procesiuraju po službenoj dužnosti.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je juče da će „nadležne službe u okviru Ministarstva“ ispitati da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

“Bilo je snimaka gde postoji indicija da su možda pojedini policijski službenici prekoračili silu. Nadležne službe u okviru Ministarstva će to ispitati, ali molim vas, još jednom da se vratimo na početak. Upravo ti ljudi koji su bili predmet primene fizičke snage su se u prethodnom periodu ponašali nasilno”, rekao je direktor policije.

Ukoliko se dokaže da je bilo prekomerne upotrebe sile, Rebić tvrdi da će biti preduzete mere “u smislu eventualnog sankcionisanja”.

Izvor: BCLjP, Insajder