Beloruska opozicionarka Tihanovskaja pozvala EU da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovskaja pozvala je u ponedeljak u Briselu Evropsku uniju da uvede sankcije beloruskim zvaničnicima, koje optužuje za nameštanje predsedničkih izbora u toj zemlji prošlog meseca i zatražila je od evropskih šefova diplomatije da budu hrabriji.

Svetlana Tihanovskaja, predsednički izbori u Belorusiji, Foto: AP Photo/Sergei Grits

Uprkos protestima, koji se odvijaju već šesti vikend zaredom protiv predsednika Aleksandra Lukašenka zbog sporne pobede na izborima 9. avgusta, EU tek "preti" uvođenjem sankcija beloruskim zvaničnicima. Članice EU bi trebalo da potvrde konačnu listu, na kojoj bi trebalo da bude oko 40 zvaničnika.

"Lideri EU imaju razloga da ne forsiraju sankcije, ali ja ih pozivam da budu hrabriji", rekla je Tihanovskaja novinarima nakon sastanka evropskih ministara spoljnih poslova. 

"Sankcije su važne u našoj borbi jer su deo pritiska koji može da natera tzv. vlasti na početak dijaloga s nama u opozicionom veću", rekla je ona na konferenciji za medije u Briselu.  

Desetine hiljada Belorusa okupilo se sinoć u Minsku na novim demonstracijama protiv reizbora dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su se okupili uprkos razmeštanju oklopnih vozila, vodenih topova i odreda policije za suzbijanje nereda. Obučeni u belo i crveno, kao i na prethodnim protestima, uputili su se ka predsedničkoj palati, Lukašenkovoj rezidenciji.

Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali "Metla!" i "Kraj igre"", dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres.

EU i SAD pozivaju na nove izbore u Belorusiji i traže ostavku Lukašenka nakon 26 godina na vlasti. Tihanovskaja, čije pristalice tvrde da je pobednica na izborima 9. avgusta, odbacila je mogućnost kandidature na novim izborima.

EU je krajem avgusta objavila da će zamrznuti imovinu i zabraniti putovanja beloruskim zvaničnicima.

Međutim, uvođenje sankcija zahteva sporazum svih 27 članica bloka, a istovremeno se vodi debata oko odvojenih sankcija Turskoj u sporu oko energetskih resursa. Kipar je rekao da će podržati sankcije Belorusiji, ako blok prvo prihvati predložene sankcije Turskoj zbog operacija izvlačenja nafte.

Borel: Divimo se hrabrosti i istrajnosti beloruskog naroda

Šef Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je nakon sastanka s Tihanovskajom da su ministri "zaista impresionirani hrabrošću i istrajnošću beloruskog naroda, posebno beloruskih žena koje pokazuju stvaran osećaj za vođstvo", preneo je RSE.

Borel je odbacio navode Belorusije i njene saveznice Rusije o evropskom mešanju u zemlju rekavši da se "ovo ne može smatrati mešanjem u unutrašnja pitanja jer su demokratija i ljudska prava srž identiteta Evropske unije".

Naveo je i da će ministri spoljnih poslova zemalja članica EU takođe oceniti kakvu podršku mogu pružiti beloruskom narodu i kakve bi odnose blok trebalo da ima s Minskom s obzirom na to da "ne priznajemo Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije".

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da je "nasilje koje Lukašenko sprovodi nad mirnim demonstrantima potpuno neprihvatljivo".

Mas, čija zemlja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, rekao je da ministri moraju "postaviti sebi pitanje da li gospodina Lukašenka, onog koji snosi glavnu odgovornost, ne sme sankcionisati i Evropska unija".

Izvor: N1, Beta