Beograd i Priština potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. U javnosti još nije poznato šta potpisani sporazum sadrži. U Belu kuću je prvo stigla delegacija Srbije, dok je Kosovska delegacija kasnila na sastanak zbog, kako tvrde kosovski mediji, protivljenja Alijanse za budućnost Kosova potpisivanju sporazuma.

Delegacija Srbije u očekivanju kosovske delegacije / Foto: BuducnostsrbijeAV

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Beloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.

Signing ceremony on increased economic normalization between Kosovo and Serbia pic.twitter.com/bSCBp9dYJi

Posle potpisivanja sporazuma, Tramp će razgovarati odvojeno s Vučićem i s Hotijem.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je potpisivanje sporazuma Kosova i Srbije u Vašingtonu.

On je na tviteru ocenio da se radi o istorijskom sporazumu koji je potpisan u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa i izrazio zahvalnost američkom predsedniku i specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu na njihovom vođstvu u ovom procesu.

"Kosovo će sada nastaviti da radi na ekonomskom razvoju, radnim mestima i daljoj domaćoj i međunarodnoj konsolidaciji", napisao je Tači.

Pre početka sastanka predsednik Srbije je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako članovi srpske delegaciju još jednom čitaju tekst sporazuma.

"Poslednja provera pred potpisivanje", piše uz sliku.

Bela kuća je najavila da će predstavnici Srbije i Kosova potpisati dokument u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Prilikom dolaska u Belu kuću premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da se iz Bele kuće mogu očekivati samo dobri sporazumi za Kosovo.

Kosovska delegacija kasnila na sastanak zbog, kako tvrde kosovski mediji, protivljenja Alijanse za budućnost Kosova potpisivanju sporazuma.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, pozvao je danas premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ako taj tekst uključuje i pitanje jezera Gazivoda, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju.

Haradinaj je, prenosi agencija telegrafi.com, rekao da ako sporazum bude potpisan danas i ako u njemu bude pitanje jezera Gazivode, on i njegova stranka koja je deo vladajuće koalicije - neće ga podržati.

"Gazivode su jezero čija su 9,2 kilometra na teritoriji Kosova, a 2,7 je na teritoriji Srbije. Dakle, to je vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova postoji i hidroelektrana. Ne smatramo da bi to trebalo da bude trilateralni sporazum gde je Srbija takođe stranka budućnosti Gazivode", kazao je on.

Dodao je da su otvoreni da sa američkim Ministarstvom za energetiku razgovaraju o budućosti Gazivoda, ali ne i za tripartitni sporazum gde je Srbija takođe stranka u pogledu budućnosti jezera.

Podvukao je da je sa svim relevantnim činiocima razgovarao o uklanjanju tačke o tome iz sporazuma, jer je, po njegovim rečima, to neprihvatljivo.

"On (Hoti) nema moju i podršku Alijanse. Ne znam kakva će biti sudbina ovog sporazuma. Apelujem na premijera Hotija da ga ne potpisuje", kazao je Haradinaj.

Rekao je ipak da je srećan što se postiže sporazum sa Srbijom uz posredovanje SAD, ali smatra da su neki delovi osetljivi.

"Upoznat sam sa svim. (U sporazumu) nije bilo elementa priznanja. Bilo je nekoliko tačaka međusobnih odnosa, od kojih je za jednu, Tačku 10, Srbija tražila uklanjanje. Postoje i druge tačke koje su osetljive, to je 'Mini Šengen', zatim moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama na godinu dana, ali jedina prepreka neslaganja oko sporazuma je pitanje Gazivoda, za koje ne razumem zašto o tome treba da se saglasi i Srbija", izjavio je Haradinaj.

Izvor: Beta