Beograd ponovo među najzagađenijim gradovima sveta, na listi Niš, Smederevo, Valjevo…

Velika zagađenost vazduha ponovo se beleži u mnogim gradovima Srbije, a  Beograd je ponovo među 15 najzagađenijih gradova sveta. Značajna zagađenost zabeležena je i u Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i Pančevu. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine koje prenosi RTS, u Kosjeriću, Valjevu i na mernoj stanici Stari grad u Beogradu, vazduh se ocenjuje kao "jako zagađen".

Najviši stepen zagađenosti se, prema Agenciji za zaštitu životne sredine, beleži i u Nišu, Boru, Smederevu. Nešto niže zagađenje je u Pančevu, Obrenovcu, Novom Sadu i Subotici, gde je stepen zagađenosti na četvrtom nivou.

Na beogradskim mernim stanicama, četvrti nivo zagađenja vazduha izmeren je na Novom Beogradu i na Mostaru, dok je vazduh dobrog kvaliteta na mernim stanicama Vračar i Zeleno brdo.

Na portalu airvisual.com, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha, objavljeni su i podaci o koncentraciji PM-2,5 čestica, koje se smatraju najštetnijim u vazduhu.

Godišnje u Srbiji 6.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja

Više od 6.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisano je zagađenju vazduha u Srbiji, a od toga gotovo 2.000 građana izgubi život u Beogradu, rečeno je za Politiku u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Na kvalitet vazduha u prestonici uglavnom utiču intenzivan saobraćaj, grejanje na čvrsto gorivo i industrija poput elektrane u Obrenovcu.

Marijan Ivanuša, šef Kancelarije SZO u Srbiji, rekao je za list da zagađenje vazduha može rezultirati različitim ozbiljnim bolestima. Procene ukazuju da je u 2016. godini više od polovine preuranjenih smrti usled zagađenja vazduha bilo zbog bolesti srca i moždanog udara, dok je četvrtina umrla usled posledica bolesti pluća, uključujući i rak ovog organa. Kod dece i odraslih kratkotrajna i dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu može dovesti do smanjene funkcije pluća, respiratornih infekcija i pogoršanja astme. Izlaganje trudnica zagađenom vazduhu povezano je s nepovoljnim ishodima rođenja bebe, kao što su mala porođajna težina, ili prevremeni porođaj.

Najveća koncentracija ovih čestica, prema podacima portala airvisual.com je u Kosjeriću i iznosi 174 mikrograma po kubnom metru, a visoka je i u Beogradu, gde je na mernoj stanici Stari grad izmereno 97,5 mikrograma po kubnom metru.

Prema podacima portala Gradskog zavoda za javno zdravlje Beoeko vazduh u prestonici na današnji dan ocenjen je kao “zagađen”.

Prema navodima s ovog sajta, to znači da se zdravstvene tegobe  mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Građanima se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da svoje aktivnosti preusmere na  zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha, kao i da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti napolju.

Za kvalitet vazduha u Srbiji su, prema propisima, zaduženi Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Agencija koju je ovo Ministarstvo osnovalo.

Međutim, u Agenciji za zaštitu životne sredine navode da je odgovornost pre svega na lokalnoj samoupravi. Kako dalje objašnjavaju, opštine i gradovi su u obavezi da donesu mere za smanjenje aerozagađenja nakon usvajanja ocene kvaliteta vazduha i da za to odgovaraju Ministarstvu.

Izvor: RTS, Insajder