Beograd protestuje, Haradinaj najavljuje formiranje vojske Kosova do kraja meseca

Uprkos protestima Beograda, Priština ne odustaje od najave formiranja vojske Kosova, a kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će do toga doći već ovog meseca, da će jedan puk biti u severnom delu teritorije i da neće imati podmornicu.

Ramuš Haradinaj

On je izneo i neke detalje o tome kako će izgledati kosovska vojska.

"Vojska Kosova biće kao i svaka druga vojska sveta. Naša vojska će imati tri puka; to jest, postojaće tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu. Sever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni, a neki rezerva", rekao je Haradinaj na TV Kljan Kosova, prenosi Kossev.

Haradinaj je rekao da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajati: "Nećemo imati podmornice ili nešto slično, jer nemamo more. Međutim, druge stvari koje se vojske tiču neće nedostajati".

Prema strategiji transformacije BSK u Oružane snage Kosova predviđeno je da se puna operacionalizacija vojske ostvari u roku od deset godina i da ima 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 rezervnih.

Beograd je u više navrata protestovao zbog najave formiranja kosovske vojske, a zvaničnici su apelovali na kosovske Srbe da se ne pridružuju ovoj formaciji.

Osim toga, najava da će buduća kosovska vojska biti raspoređena i na severu Kosova mogla bi dodatno zategnuti odnose Beograda i Prištine.

NATO: Pravo Prištine da transformiše BSK

Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO je ocenio da je transformacije bezbednosnih snaga Kosova pravo vlasti na Kosovu, ali je da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom uz konsultacije s međunarodnom zajednicom.

"Ako bismo im oduzeli to pravo, onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo", rekao je Pščel.

Kada je reč o prisustvu KFOR-a na Kosovu, Pščel kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili menja, te da njihovo prisustvo zavisi od bezbednosne situacije. Stav NATO je da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane, dodao je Pščel.

Formiranje kosovske vojske omogućeno je zahvaljujući usvajanju tri zakona u Skupštini Kosova, a to je, između ostalog, bila i jedna od tema 6. beogradske NATO nedelje.

"Pozivam Srbe, javno i otvoreno, da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, jer tu vojsku formiraju samo da bi i te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ocenio da NATO i Srbija imaju "odgovornost i obavezu" da zajedničkim naporima obezbede trajnu stabilnost regiona i da Srbija od zapadne vojne alijanse očekuje da shvati i podrži njene priroritet posebno kada je reč o Kosovu.

Dačić je na Šestoj beogradskoj NATO nedelji ukazao da se Srbija snažno protivi transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova jer bi se time kršila rezolucija 1244 i ugrožavala regionalna stabilnost. Rekao je da očekuje da i ovog puta NATO bude "jasan i beskompromisan" u protivljenju nastojanju Kosova da formiraju oružane snage, u komunikaciji s Prištinom kao i u široj javnosti.

"Samo takva poruka može biti delotvorna u zaustavljanju provokativnih i krajnje opasnih poteza Prištine".

Dačić je rekao da su za Srbiju važne garancije da Kosovske bezbednosne snage i druge naoružane formacije sastavljene od Albanaca ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i lidera Srba na severu.

Izvor: Kossev, Beta, Insajder