Beogradska tvrđava nominovana za „Sedam najugroženijih“ spomenika kulture zbog izgradnje gondole

Evropa Nostra Srbija, ogranak najreprezentativnije evropske organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa, nominovala je Beogradsku tvrđavu za program „Sedam najugroženijih“ kulturno-istorijskih spomenika Evrope zbog planirane izgradnje gondole Kalemegdan-Ušće, kažu u toj organizaciji za Insajder.

Budući izgled beogradske gondole Foto: Beoinfo

„Nominacija Beogradske tvrđave na program ‘Sedam najugroženijih’ deo je borbe za dugoročno očuvanje i bolju prezentaciju tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, što podrazumeva i odustajanje od projekta gradnje gondole i javnih investicija koje ugrožavaju ovo kulturno dobro”, ističu iz Evropa Nostre Srbija za Insajder.

Navodi se i da program „Sedam najugroženijih” partnerski sprovode Evropa Nostra, najveća i najreprezentativnija evropska organizacija koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa, i Institut Evropske investicione banke, a sa ciljem da doprinesu očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima.

Konačna odluka o nominacijama u martu 2020.

Iz Evropa Nostra Srbije kažu da će međunarodni žiri početkom decembra doneti odluku o 14 spomenika koji ulaze u uži izbor, a da će u martu 2020. zvanično biti objavljena lista sedam spomenika koji od tog trenutka postaju predmet pažnje Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke. Istaknuto je da je program „Sedam najugroženijih“ dugoročni program, i da spomenik ostaje na listi sve dok se njegov status ne reši, tj. dok opasnost koja mu preti nije otklonjena.

„U okviru programa bilo je i slučajeva u kojima su kulturna dobra bila ugrožena novim investicijama. Upravo zbog ulaska na listu očuvan je kulturni predeo Rosija Montana u Rumuniji, gde su rumunske vlasti dale kanadskoj korporaciji pravo na eksploataciju istorijskog rudnika koji je zaštićen kao spomenik kulture, i koji sa planinama i malim naseljima čini izvanrednu istorijsku celinu. Na lokalu su se nekoliko godina borili protiv ovog ugovora, a zahvaljujući međunarodnoj kampanji u okviru programa ‘Sedam najugroženijih’ ovaj ugovor je na kraju raskinut”, navodi Evropa Nostra Srbija za Insajder.

Izveštaj Evropa Nostre: Izgradnja gondole bi imala razarajuće posledice na simbol Beograda

Inače, Evropa Nostra je u julu 2019. godine objavila izveštaj u kojem je iznela značajne kritike na račun projekta izgradnje žičare na Beogradskoj tvrđavi.

U izveštaju se navodi da je projekat zakonski sporan, bez jasne svrhe i utemeljenja, nedovoljno transparentan, da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda”, te da će tim projektom biti ugrožena nominacija Beogradske tvrđave za Uneskovu listu svetske baštine.

Izveštaj je Evropa Nostra pripremila na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka te organizacije Beogradu početkom maja. Kako se navodi, izveštaj je 17. jula predstavljen kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću.

Navodi se da projekat izgradnje žičare nije u skladu sa srpskim zakonskim odredbama niti sa međunarodnom i evropskom konvencijom. Dodaje se i da postoje jasni dokazi "neopravdanih pritisaka" na ustanove nadležne za zaštitu kulturnog nasleđa, da je u procesu planiranja izgradnje žičare postojao manjak transparentnosti, javnog dijaloga i konsultacija sa strukom i građanima. Sve to, kako napominju, zabrinjava, posebno imajući u vidu da je projekat naišao na oštru i široku kritiku stručnjaka, civilnog društva, građana i medija.

“Vlada bi trebalo da uzme u obzir zabrinutost civilnih društava i nevladinih organizacija”, navodi se u izveštaju i podseća da su stručne organizacije pokrenule javne peticije gde je prikupljeno 15.800 potpisa građana koji traže da se projekat prekine.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. 

Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izgradnju gondole, oglasili su se konzervatori tog zavoda, koji su apelovali da se gradnja žičare na Beogradskoj tvrđavi obustavi.

Stručni savet iste institucije u stavu koji je ranije i zvanično dostavljen direktorki Mirjani Andrić navodi „da bi izgradnja žičare sa gondolama trajno ugrozila vrednosti Beogradske tvrđave, njen integritet, istorijske vizure, arheološke slojeve i materijalne ostatke svih istorijskih epoha“.

Gradnji gondole usprotivilo se i Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je ocenilo da bi taj projekat “grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad”.

Vesić: Gondola će biti izgrađena uprkos histeriji agresivne manjine

Povodom kritika koje se već mesecima čuju na račun izgradnje gondole, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je nedavno da će gondola „uprkos histeriji agresivne manjine“ biti izgrađena.

Inače, na ovom projektu radovi su privremeno obustavljeni dok Upravni sud ne donese konačnu odluku da li je građevinska dozvola koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva za pripremne radove na Kalemegdanu u skladu sa zakonom.

Izvor: Insajder