Beogradski centar za ljudska prava: Čovek koga je veliki broj policajaca udarao i gazio ima višestruke povrede

Beogradski centar za ljudska prava podneo je do sada devet krivičnih prijava zbog nasilja koje je policija primenila protiv građana tokom dvodnevnih protesta, a na osnovu video zapisa koje su objavljivale televizije, ali i građani na društvenim mrežama. Sve prijave podneli su tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, ali i Zaštitniku građana i unutrašnjoj kontroli MUP .

Policija primenila silu na protestima u Beogradu

“Građani se javljaju Beogradskom centru za ljudska prava i mi im pružamo pomoć. Pre svega neophodno je da se lekarskim pregledom utvrde i zvanično zabeleže povrede”, kaže Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Toj organizaciji javio se i čovek koji je sinoć pretučen na Terazijama. Snimak je objavila organizacija A11, a na njemu se vidi kako kako policija pod punom opremom sa palicama potiskuje demonstrante.

Jednog su uspeli da stignu i dva policajca su ga s nekoliko udaraca oborili na pod. Nakon toga, više policajaca ga je u trku palicama udaralo dok je ležao na asfaltu, šutiralo ga i gazilo. Na kraju su policajci koji su išli u džipovima iza stali izašli iz vozila i prebijenog čoveka samo preneli na trotoar i tu ga ostavili, seli u džipove i nastavili dalje. Sinoć nije bilo poznato šta se s njim dogodilo, ali on se javio Beogradskom centru za ljudska prava i ima višestruke povrede na glavi,  po stomaku i telu.

“Danas ga je pregledao specijalista sudske medicine i sve povrede su zabeležene. On je sada na kućnom lečenju”, objašnjava Vladica Ilić iz Beogradskog centra.

BG centar traži hitno postupanje

U prijavama koje podnose Beogradski centar predlaže neodložno preduzimanje svih potrebnih radnji da se sačuvaju tragovi i obezbede dokazi o učinjenom krivičnom delu, kao i da se neodložno izda nalog za hapšenje službenih lica sa snimka zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo.

Među prijavljenim nezakonitim radnjama policijskih službenika je i slučaj koji se video u u direktnom prenosu N1 televizije 8. jula 2020. na kojem grupa službenih lica - policijskih službenika u uniformi i civilu, obaraju jednog čoveka na pod, nakon čega je jedan od policijskih službenika u civilu stavio nogu na njegovu glavu, dok vrši pretres.

Novosadskom tužilaštvu podneta je prijava protiv policajaca na osnovu snimka sa društvenih mreža na kome se vidi da jedan policijski službenik obara mladića koji je vozio bicikl, a potom ga drugi udara  nogom i rukama, i baca mu bicikl koji je potpuno iskrivljen.

Sličan slučaj zabeležen je i u Beogradu. U direktnom prenosu N1 televizije emitovan je snimak na kojem dva službena lica, policajci u civilu, presreću čoveka koji vozi bicikl, obaraju ga na tlo, i onemogućavaju ga da se dalje pomera. Za to vreme ga, jedno službeno lice, kolenom i potkolenicom pritiska po leđima i po vratu, dok ga drugi ludara otvorenom šakom po glavi, a onda ga nogom gazi po ispruženoj ruci, pri čemu, on ne pruža nikakav otpor. 

U prijavama koje je Beogradski centar za ljudska prava podneo osumnjičeni su NN policijski službenici zbog postojanja osnova sumnje da su učinili jedno ili više krivičnih dela poput zlostavljanja i mučenja, nanošenja lakih i teških telesnih povreda ili zloupotreba službenog položaja. Sva ova dela tužilaštva procesiuraju po službenoj dužnosti.

U Prvom osnovnom tužilaštvu juče je za Insajder potvrđeno da su primili prve prijave ove organizacije i da će će ih ispitati u redovnoj proceduri, koja pre svega predviđa da od policije, sektora Unutrašnje kontrole traže identifikaciju policajaca koji su prijavljeni.