Bez dogovora o „švajcarcima“, Udruženje CHF ne podržava predloženi leks specijalis

Udruženje CHF Srbija, a koje predstavlja građane koji su kreditno zaduženi u švajcarskim francima, ne podržava predloženi leks specijalis, rekao je za Insajder član Upravnog odbora ovog Udruženja Marko Vasić. On navodi da se banke „ne mogu amnestirati” i da će ovo Udruženje insistirati na krivičnom gonjenju onih koji su građane doveli u zabludu.

Protest građana zaduženih u švajcarcima / Foto: Srđan Ilić

„Stav Upravnog odbora je da bi se kroz predložen zakon legalizovala pljačka i amnestirale banke, a Udruženje ni na koji način ne želi da da legitimitet tome, niti da bude pokriće za tako nešto”, kaže Vasić.

Podsetimo predstavnici Udruženja CHF pristali su da razgovaraju o rešenjima, ali do dogovora se nije došlo. Vasić kaže da Udruženje CHF Srbija ne prihvata menjanje postojećih zakona kroz usvajanje leks specijalisa. 

Prema najavama ministra finansija Siniše Malog finalna verzija zakona o otplati kredita u švajcarskim francima trebalo je da bude usaglašena danas, pa da po hitnom postupku bude usvojena na Vladi i upućena Skupštini.

Udruženje „Efektiva“ organizuje štrajk

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva organizovaće sutra u 14 časova ispred Vlade Srbije protest građana zaduženih kreditima u švajcarskim francima kako bi zahtevali da se privremeno odloži donošenje leks specijalisa dok se Vrhovni kasacioni sud u potpunosti ne izjasni o prirodi tih kredita.

Efektiva je u saopštenju navela bi donošenje Leks specijalisa imalo više smisla tek nakon što Vrhovni kasacioni sud iznese celovit stav o kreditima u švajcarskim francima, odnosno o mogućnosti raskida ugovora o kreditiranju, jer bi u suprotnom korisnici tih kredita mogli biti oštećeni.

Marko Vasić navodi da ne sumnja da su predstavnici vlasti imali dobru volju da se problem reši, ali da leks specijalis nisu oni inicirali, već su njegovo donošenje inicirale banke.

„Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 40 odsto kako banke i država predlažu“, rekao je on i dodao da je stav Upravnog odbora Udruženja „da novac poreskih obveznika ne treba da bude izdvojen za krivce, odnosno za banke koje su u svim zemljama EU proglašene kao krivci za protivzakonite radnje”.

Vasić naglašava da Udruženje traži i „dinarizaciju kredita” jer su i građani koji su kredite uzeli u evrima, kao i oni koji su uzeli kredite u švajcarskim francim, „protivpravnim finansijskim derivatima stavljeni na berzu i berzanske tokove”.

„Prilikom potpisivanja ugovora mi nismo bili obavešteni o rizicima, o tome da postoji dvostruki valutni rizik, da jesmo niko ne bi potpisivao takve ugovore”, kaže Vasić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre desetak dana rekao da se danima unazad razgovara s bankama i udruženjem o mogućim rešenjima, kao i da je plan da rešenje bude leks specijalis.

„Mi ćemo ići na leks specijalis, ako uspemo sve da dogovorimo. Kad kažem leks specijalis, mislim da sve bude završeno u danima i nedeljama koji su pred nama. Pokušaćemo da najveći teret ide na banke, a nešto će svakako ići, ne veliki deo, i na teret države“, rekao je Vučić.

Da bi do bilo kakvih pregovora došlo građani zaduženi u švajcarskim francima najpre su sredinom otpočeli štrajk ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda, a  koji je kasnije radikalizovan pa su stupili i u štrajk glađu zbog toga što je država godinama uporno ignorisala njihove zahteve.

Izvor: Insajder